Rata de vaccinare împotriva poliomielitei în România este de 75-77 la sută

0
vaccinare copii

Secretarul de stat în cadrul Ministerului Sănătăţii Adriana Pistol a afirmat că rata de vaccinare împotriva poliomielitei este de 75-77 la sută în România, deşi ar trebui să fie de cel puţin 80-85 la sută.

Adriana Pistol a fost întrebată, marţi, într-o conferinţă de presă, dacă există riscul apariţiei poliomielitei în România.

„Întotdeauna există riscul apariţiei poliomielitei în orice ţară, printre care şi România, în situaţia în care rata de vaccinare nu este corespunzătoare. Şi când vorbim de rată de vaccinare nu vorbim neapărat numai de produsul hexavalent, la vârsta de două luni, pentru că şansa ca un copil de două luni să facă poliomielită este foarte mică, el nejucându-se în curte cu alţi copii sau bând apă de la cişmea.

Vezi și Campania de vaccinare pentru copiii cu vârste între 5 şi 11 ani începe pe 26 ianuarie

Deci, implică o anumită vârstă. Sigur, poate avea un frăţior mai mare care este nevaccinat şi poate să îi aducă, dar introducerea virusului poliomielitic sălbatic, cum spunem noi, este destul de dificil să se întâmple pentru că un virus poliomielitic sălbatic în lume nu mai există decât în foarte puţine state, în special din Asia, dar asta nu înseamnă că este imposibil. Noi recomandăm ca pentru toate grupele de vârstă, pentru că sunt multe doze de făcut în timpul vieţii, să avem o acoperire vaccinală suficient de bună”, a afirmat Adriana Pistol.

Pistol precizat că în România rata de vaccinare în România este sub cea minimă necesară.

„În momentul de faţă este în jur de 75-77 la sută. Pentru poliomielită ar trebui să fie minim 80-85 la sută”, a transmis secretarul de stat în cadrul Ministerului Sănătăţii.

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here