În Moldova 125 de profesori s-au infectat cu COVID-19 la o săptămână de la începerea școlii

2

Din 1 septembrie, în Republica Moldova, 125 de profesori s-au infectați deja cu COVID-19, iar alți 250 sunt aflați în izolare, conform ministrului Educației din țara vecină.

“In acest an pregatirea pentru noul an de studii a inceput mult mai devreme, in luna iunie, imediat dupa incheierea anului scolar, lucrurile au trebuit racordate la conditiile pandemiei. Nu am fost niciodata in conditiile unui razboi declansat de pandemie si toate politicile noastre au fost racordate la realitatile existente în Moldova. Rigorile sunt unele foarte dure, dar aceste rigori rezida din instructiile Comisiei Exceptionale in Sanatate Publica si de fiece data sunt schimbate in functie de situatia epidemiologica.

Pe cat de sigur ne-am pregatit pentru noul an de studii vom vedea pe parcurs. Nu am deschis scolile pentru a le inchide”, a spus ministrul Educatiei Igor Sarov, conform tvrmoldova.md.

 

Doar câteva școli rămân închise

Oficialul a mai mentionat ca mai raman cateva scoli inchise, unele dintre acestea fiind in carantina, pe motiv ca unele cadre didactice, dar si elevi s-au infectat cu noul coronavirus. Potrivit lui, 125 de profesori sunt infectati de COVID-19, iar alti 250 se afla in autoizolare.
Totodata, el a mentionat ca o buna parte dintre scoli nu si-au reluat activitatea la 1 septembrie din motiv ca nu au reusit sa incheie proiectele investitionale, finantate de catre partenerii externi, ce presupune renovarea scolilor, iar unele institutii de invatamant au restante la capitolul aprovizionarii cu apa potabila.
Din numarul total de scoli din Republica Moldova, 800 de institutii de invatamant au aplicat modelul I de studii, prezenta fizica intr-un singur schimb (in special scolile din localitatile rurale); 105 scoli au optat pentru invatamantul in doua schimburi. Potrivit lui, majoritatea institutiilor scolare din Chisinau au optat pentru modelul mixt de studii.

2 comentarii

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here