Percepția socială referitoare la comportamentele „toxice”

1

O cercetare desfășurată la Yale University, în 2017, a demostrat că anumite comportamente sunt considerate normale și dezirabile la nivelul percepției sociale în situația în care sunt aplicabile pentru situații uzuale, cotidiene. De asemenea, un comportament este perceput ca fiind normal dacă este văzut de cei din jur sau de grupul de apartenență ca fiind ideal pentru o situație particulară.

Teama de „normalizare”

Studiul a relevat că, deși oamenii tind să adopte cât mai des comportamente normale și dezirabile, în unele situații apare nevoia fiecăruia de a ieși din cotidian și de a depăși sfera normalității. În această situație, există o limită foarte sensibilă între ceea ce este considerat de către societate ca fiind un comportament normal și unul toxic.

Aplicabilitatea studiului se regăsește în comportamentul la locul de muncă, sau, mai exact, în relația care se formează între angajat și angajator. În această situație, pot apărea comportamente toxice din cauza unei abordări diferite din partea angajatorului. Spre exemplu, o abordare provocativă față de un angajat care manifestă anumite anxietăți sociale sau legate de locul de muncă, poate degenera în manifestarea unor comportamente toxice, precum Ghosting-ul, care presupune demisia sau întreruperea unei colaborări fără a oferi explicații suplimentare, fiind caracterizat de o întrerupere bruscă și inexplicabilă a interacțiunii sociale. Acest fenomen are la bază, potrivit studiului, așteptările angajatorului din punctul de vedere al concentrării neîntrerupte a unui angajat pe durata întregului program de muncă, cu privire la sarcinile pe care le are de îndeplinit.

Consilierea organizațională și adaptabilitatea departamentului managerial, posibile soluții

Odată dezvoltate aceste comportamente în mediul intern al orgazație, vor tinde să se agraveze treptat cu transpunere în sfera socială și interacțională a angajaților, excedând astfel mediul intern al organizației. Printre soluțiile pentru evitarea dezvoltării acestui tip de comportamente se numără ședințele de consiliere organizațională, desfășurate atât cu angajații, cât și cu angajatorul sau departamentul de top-management. În acest fel poți descoperi comportamente toxice și elementele care conduc la apariția acestora și, astfel, adaptate strategiile de motivare și modelele interacționale.

Citește și:Cum o sa fiu când o să fiu mare? (II)

Autor: Cosmin Rădulescu

un comentariu

  1. […] O cercetare desfășurată la Yale University, în 2017, a demostrat că anumite comportamente sunt considerate normale și dezirabile la nivelul percepției sociale în situația în care sunt aplicabile pentru situații uzuale, cotidiene. De asemenea, un comportament este perceput ca fiind normal dacă este văzut de… Cititi mai multe aici: Percepția socială referitoare la comportamentele „toxice” […]

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here