Pavel Năstase se gândește la posibilitatea introducerii bacalaureatului diferențiat

0
junior-năstase-pavel-Ministrul-manualele

Ministrul Pavel Năstase se gândește la posibilitatea introducerii bacalaureatului diferențiat și nu consideră oportună reitroducerea examenelor de admitere la liceu, potrivit declarațiilor pe care le-a făcut joi la Arad, relatează Agerpres.

Întrebat dacă ia în calcul posibilitatea introducerii bacalaureatului diferenţiat, după model european, ministrul Educaţiei Naţionale, Pavel Năstase, a declarat joi, la Arad, că se gândeşte la această măsură și, implicit, la simplificarea materiei și dezvoltarea logistică a condițiilor din învățământ:

Mă gândesc la orice măsură, inclusiv la această măsură, care să aducă sistemul de învăţământ românesc într-o stare de normalitate. Ce înseamnă această normalitate? Adică să avem flexibilitatea necesară şi cu această descentralizare, copiii să vină cu plăcere la şcoală, să avem manuale care, evident, trebuie să aibă la bază programe şcolare corespunzătoare, nu foarte stufoase, care să plece de la competenţe şi nu de la anumite discipline sau conţinuturi pe care le cunosc unii sau alţii care lucrează în învăţământ. Şi să avem şi o logistică adecvată, iar aici mă gândesc la dotarea şcolilor cu tehnică de calcul, pentru că tendinţa la nivel mondial în privinţa manualelor este să ajungem la manuale digitale. Europa îşi propune ca ţintă ca, până în 2020 să ajungă la manuale digitale numai, acesta fiind viitorul“, a susţinut ministrul Pavel Năstase, citat de Agerpres.

Pe de altă parte, ministrul a afirmat că nu consideră oportună reformarea metodologiei de acces în învăţământul liceal prin reintroducerea examenelor de admitere.

„Aşa cum este organizată evaluarea în momentul de faţă corespunde şi se racordează foarte bine cu sistemul românesc de învăţământ. Noi avem obligativitatea învăţământului până în clasa a X-a şi nu cred că este necesară introducerea unui examen de admitere. Evaluarea naţională este un examen care ne permite să repartizăm elevii în ciclul următor”, a mai spus ministrul.

Citește și: Pavel Năstase: Anul acesta se vor costrui 500 de creșe și grădinițe și 30 de cămine studențești

 

Cu acelaşi prilej, Năstase a anunţat că săptămâna viitoare se dă drumul la concursul pentru ocuparea posturilor de directori, în prezent existând aproximativ 600 de persoane numite în aceste funcţii.

“Luni, vom avea o şedinţă la MEN în care va fi analizată metodologia acestui concurs, după care o vom face publică şi vom da drumul concursului”, a explicat ministrul Năstase.

Ministrul Educaţiei Naţionale a participat, joi, la inaugurarea noului sediu al Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Arad, investiţie din fonduri asigurate de minister.

Tot joi, ministrul a participat la o şedinţă de lucru la care au fost prezenţi inspectori şcolari generali din zece judeţe din zona de vest a ţării, în care s-a discutat despre problemele curente ale învăţământului preuniversitar.

În încheierea vizitei la Arad, ministrul Pavel Năstase a vizitat Universitatea de Vest ‘Vasile Goldiş’ şi Universitatea ‘Aurel Vlaicu’.

Lucrările la noua clădire au durat 9 ani, aceasta are patru niveluri (S+P+două etaje) şi 12,5 metri şi este îmbrăcată în sticlă, aflându-se pe un teren situat în incinta cartodromului, proprietate a ISJ Arad. Pe acelaşi teren, în prezent, este în construcţie noul Palat al Copiilor, Guvernul urmând să aloce fondurile necesare finalizării acestei construcţii. Cele două clădiri au fost gândite iniţial ca un ansamblu urbanistic-educaţional, valoarea lucrărilor ridicându-se la 25 de milioane lei.

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here