Parlamentul European: Foametea din Ucraina provocată de Stalin este genocid

4
Genocid 1933 Ucraina
Genocid 1933, Ucraina

Parlamentul European consideră genocid foametea din Ucraina provocată de sovietici în urmă cu 90 de ani şi care a dus la moartea mai multor milioane de oameni, informează AFP. 

Într-un text votat în cvasi-unanimitate (507 de voturi pentru, 12 contra şi 17 abţineri), eurodeputaţii reuniţi la Strasbourg apreciază că această foamete, denumită de ucraineni „Holodomor”, a fost comisă de „regimul sovietic cu intenţia de a distruge un grup de persoane, supunându-le în mod deliberat la condiţii de viaţă ce duceau în mod inevitabil la anihilarea lor fizică”.

„Crimele ruse actuale (comise) în Ucraina amintesc de trecut”, subliniază într-un comunicat Parlamentul European, care a înmânat miercuri, la Strasbourg, Premiul său Saharov pentru libertate de gândire poporului ucrainean care luptă împotriva invaziei ruse.

Vezi și Lunga și sângeroasa istorie a Ucrainei și a poporului ucrainean

De asemenea, europarlamentarii îndeamnă „toate ţările şi organizaţiile” să recunoască drept genocid această foamete, în faţa unui „regim rus care manipulează memoria istorică pentru propria supravieţuire”.

Supranumită „grânarul Europei” pentru fertilitatea pământurilor sale de cernoziom, Ucraina a pierdut între patru şi opt milioane de locuitori în marea foamete din 1932-1933, pe fondul colectivizării terenurilor agricole, orchestrată potrivit istoricilor de Stalin, pentru a reprima orice aspiraţie naţionalistă şi secesionistă a acestei ţări, pe atunci republică sovietică.

Ucraina face de mai mulţi ani campanie pentru ca Holodomorul să fie recunoscut în mod oficial drept genocid, concept apărut după Al Doilea Război Mondial.

Citește și Pandemiile care au decimat lumea de după Hristos

Rusia refuză în mod categoric o astfel de clasificare, pretextând că marea foamete care a fost în Uniunea Sovietică la începutul anilor 1930 nu a făcut doar victime ucrainene, ci şi în rândul ruşilor, kazahilor, germanilor de pe Volga şi altor popoare.

Germania, care a recunoscut la rândul său în noiembrie Holodomorul drept genocid, fusese acuzată de Moscova că „diabolizează” Rusia.

Citește și Informateca: Regrete regale belgiene pentru genocidul din colonia Congo

4 comentarii

  1. […] Parlamentul European consideră genocid foametea din Ucraina provocată de sovietici în urmă cu 90 de ani şi care a dus la moartea mai multor milioane de oameni, informează AFP.  Într-un text votat în cvasi-unanimitate (507 de voturi pentru, 12 contra şi 17 abţineri), eurodeputaţii reuniţi… Cititi mai multe aici: Parlamentul European: Foametea din Ucraina provocată de Stalin este genocid […]

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here