Parlamentul a votat creșterea alocațiilor pentru copii la 150 de lei

3
ministrul --alocații-sporurile venituri

Creșterea alocațiilor a fost votată în cadrul legii bugetului de stat pe anul 2019. Cuantumul alocației de stat va crește de la 84 de lei, cât este în prezent, la 150 de lei.

Amendamentul a fost depus în plen de deputatul Robert Sighiartău, secretar general al PNL, care a propus în comisii creșterea alocațiilor la 150 de lei. Amendamentul PNL a trecut în plen datorită voturilor a 5 parlamentari PSD-ALDE. El a fost adoptat cu 123 de voturi “pentru”, 119 “împotrivă” și o abținere.

Majorările reprezintă 0,2% din PIB

Impactul bugetar este de 2,2 miliarde de lei pe an, adică 0,2% din PIB, potrivit declarației făcute la comisia de buget de secretarul de stat în ministerul Finanțelor, Daniela Pescaru.

Plenul Parlamentului a votat creșterea alocațiilor pentru copii cu vârste între 2 și 18 ani de la 84 de lei în prezent, la 150 de lei. Măsura va intra în vigoare de la 1 martie, potrivit anunțului făcut în plen. Ar fi o creștere de 78% a alocației.

Alocația pentru copiii de la 0 la 2 ani va crește și ea de la 200 de lei pe lună, cât este acum, la 300 de lei pe lună, o majorare de 50%.

După votarea amendamentului, PSD a cerut reluarea votului

După ce a fost votat amendamentul, coaliția de la putere a vrut să ceară reluarea votului. În final, parlamentarii au ales să revină asupra lui și chiar Liviu Dragnea a propus să fie păstrată prevederea amendamentului votat, de creștere a alocațiilor, dar să fie indicată altă sursă de finanțare, deoarece ar fi fost imposibil de pus în practică pe sursa de finanțare indicată inițial și anume excedentul Bugetului de Asigurări Sociale.

“Pentru a face ca amendamentul discutat mai devreme în legătură cu majorarea sumei pentru asistență socială, pentru a-l face aplicabil – acest amendament demagogic, care nu poate fi pus în practică, pentru simplul motiv că sursa de finanțare indicată este excedentul bugetului asigurărilor sociale de stat – oricine are minime cunoștințe știe că sumele din bugetele asigurărilor sociale de stat nu pot fi folosite pentru cheltuieli ale bugetului de stat, or, alocațiile reprezintă cheltuială de la bugetul de stat – în consecință, amendamentul rămâne același (…), sursa de finanțare o constituie majorarea deficitului bugetului de stat de la 36.156,8 milioane lei la 38.287,33 milioane lei, astfel deficitul bugetului general consolidat estimat devine 2,76% din PIB, urmând a se face corelările necesare în textul legii bugetului de stat. După ce legea bugetului de sat va intra în vigoare, va fi promulgată și publicată în Monitorul Oficial, Guvernul trebuie să emită OUG pentru a modifica legea alocațiilor de stat, pentru a se putea într-adevăr mări alocațiile de stat și să le primească copii“, a spus Dragnea.

Propunerea președintelui Camerei Deputaților de modificare a amendamentului menționat a fost adoptată cu 218 voturi “pentru”. Astfel, alocațiile de stat vor fi majorate de la 1 martie.

Citește și Ministerul Educației vrea din nou teste grilă la Evaluarea Națională și BAC-ul din 2020

3 comentarii

  1. […] Creșterea alocațiilor a fost votată în cadrul legii bugetului de stat pe anul 2019. Cuantumul alocației de stat va crește de la 84 de lei, cât este în prezent, la 150 de lei. Amendamentul a fost depus în plen de deputatul Robert Sighiartău, secretar general… Cititi mai multe aici: Parlamentul a votat creșterea alocațiilor pentru copii la 150 de lei […]

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here