Pentru a treia oară în utlimii 100 de ani, alfabetul folosit de locuitorii din Kazahstan se va schimba în mod oficial. În trecut aceștia au scris cu caractere arabe, trecând apoi la cele latine și mai târziu la alfabetul chirilic. De această data, în cadrul unei inițiative considerate parțial o acțiune simbolică de sublieniere a independenței, Kazahstanul revine la alfabetul latin, potrivit agenției de presă Reuters.
Preşedintele Nursultan Nazarbaev a ordonat joi cancelariei sale să se pregătească pentru a trece de la alfabetul chirilic la un alfabet bazat pe litere latine, distanţându-se astfel de Rusia.
Kazahstanul, fostă republică sovietică bogată în petrol, cu o populaţie de aproximativ 18 milioane de locuitori, are relaţii foarte strânse cu Rusia, principalul ei partener comercial, dar rămâne în acelaşi timp prudentă în privinţa ambiţiilor Rusiei, care doreşte să îşi menţină influenţa politică în această regiune a lumii.
Limba kazahă este o limbă altaică, membră a grupului vestic al limbilor turcice, a fost scrisă cu litere arabe până în anii ’20, când fosta Uniune Sovietică a decis să introducă în această republică alfabetul latin, pentru o scurtă perioadă de timp. Acesta a fost apoi înlocuit cu un alfabet chirilic în 1940, bazat pe alfabetul rus.
Un rol în această schimbare îl are și tehnologia modernă
Noua iniţiativă promovată de preşedintele Kazahstanului are parţial legătură și cu tehnologia modernă.
Actualul alfabet chrilic folosit în această ţară are 42 de litere, fiind dificil de utilizat pe dispozitivele mobile – o tastatură kazahă standard utilizează aproape toate tastele numerice în plus faţă de tastele ce conţin litere şi semne de punctuaţie.
Cea mai recentă versiune de alfabet latin propusă în Kazahstan se bazează pe utilizarea simbolului apostrof pentru modificarea literelor. Astfel, numele oficial al ţării va fi scris în felul următor: Qazaqstan Respy’blikasy.
Citește și: Cum este sistemul educațional în țara unde nu există analfabeți
Potrivit unei declaraţii a cancelariei preşedintelui Nazarbaev, acesta a ordonat şefului său de personal să redacteze un proiect pentru un ordin executiv care să introducă noul alfabet. Trecerea la alfabetul latin se va face gradual.
Deşi kazaha a devenit limbă de stat după ce Kazahstanul a devenit o ţară independentă în 1991, doar 62% dintre locuitorii săi au declarat că vorbesc şi scriu fluent în kazahă, potrivit celui mai recent recensământ realizat în această ţară în 2009.
Rusa este mult mai răspândită, 85% din totalul locuitorilor declarând că scriu şi vorbesc fluent în această limbă, potrivit aceluiaşi recensământ. Rusa este recunoscută ca limbă oficială în Kazahstan.
Alte câteva ţări vorbitoare de limbi turcice, inclusiv Turcia, dar şi fostele republici sovietice Azerbaidjan, Turkmenistan şi Uzbekistan, au făcut la rândul lor trecerea la alfabete bazate pe litere latine.