O specie de insectă, descoperită în rezervația Dunele Marine de la Agigea, pentru prima oară în România

2

Specialiștii din cadrul rezervației „Dunele Marine de la Agigea” au identificat o nouă specie de insectă pentru România, din ordinul Coleoptera (insecte cunoscute popular sub numele de gândaci, fără a se confunda cu gândacii de bucătărie, care fac parte dintr-un ordin separat – Blattodea), potrivit unui comunicat al instituției, scrie g4.ro

Insecta se numește Aplocnemus jejunus (nu are nume popular, fiind pentru prima dată identificată în țara noastră) și nu măsoară mai mult de 5 mm lungime. Este neagră și lucioasă, acoperită cu perișori, acest lucru făcând să fie ușor de trecut cu vederea, fiind o specie puțin studiată și cunoscută.

Astfel, din 1863, de când a fost descrisă pentru prima dată, și până astăzi, aceasta a fost găsită în doar 27 de locuri din Europa (în Bulgaria, Turcia, Grecia, Austria, Italia, Sardinia, Corsica și Franța), aria naturală protejată Dunele Marine de la Agigea fiind al 28-lea loc și singura zonă din țara noastră în care această specie a fost identificată până în prezent.

Modul de viață mai ascuns o face să fie mai greu de observat, fiind o specie mai mult arboricolă, saproxilică (trăiește în lemn mort), ce se hrănește cu alte specii de insecte. Își petrece iarna în stadiul de adult, putând fi găsită în perioadele reci ale anului sub scoarța copacilor.

Aplocnemus - Wikipedia

Cel mai probabil nu este vorba de o extindere recentă a arealului spre nord ca urmare a schimbărilor climatice, ci specia a fost aici de multe mii de ani, nefiind observată până astăzi din cauza modului ascuns de viață și mai ales a numărului foarte mic de entomologi (specialiști care se ocupă de studiul insectelor) care activează pe teritoriul țării.

Prin urmare, Rezervația de Dune Marine de la Agigea nu găzduiește doar specii ce sunt strâns legate ca mod de viață de habitatul de dune marine, ci este cămin propice și pentru specii ce trăiesc și în alte tipuri de habitate.

Rezervația „Dunele Marine de la Agigea” poate fi vizitată zilnic între orele 08.00 – 18.00.

2 comentarii

  1. […] Specialiștii din cadrul rezervației „Dunele Marine de la Agigea” au identificat o nouă specie de insectă pentru România, din ordinul Coleoptera (insecte cunoscute popular sub numele de gândaci, fără a se confunda cu gândacii de bucătărie, care fac parte dintr-un ordin separat – Blattodea), potrivit… Cititi mai multe aici: O specie de insectă, descoperită în rezervația Dunele Marine de la Agigea, pentru prima oară î… […]

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here