O rețea de organizații va elabora noi soluții pentru sprijinirea copiilor cu tulburări din spectrul autist

1

Rețeaua de ONG-uri „RO TSA”, lansată miercuri la București, va elabora noi soluții pentru sprijinirea copiilor cu tulburări din spectrul autist (TSA), urmărindu-se dezvoltarea de servicii socio-medicale adecvate și facilitarea schimbului de informații și experiență.

Cei care au inițiat proiectul doresc să atragă atenția comunității și a factorilor decidenți asupra problematicii autismului.

Organizațiile membre ale rețelei vor lua parte la cursuri de advocacy, desfășurate în fiecare regiune de dezvoltare, cu scopul de a forma competențele necesare analizării și evaluării politicilor publice existente și formulării de noi inițiative.

Aceștia se vor întâlni ulterior cu decidenți politici în cadrul a trei grupuri interministeriale, când vor prezenta rezultatele analizelor și evaluărilor făcute și vor pune pe agenda oficială politicile alternative concepute și selectate.

Rețeaua va susține totodată crearea și îmbunătățirea unor mecanisme de finanțare a serviciilor din sfera TSA de către autoritățile locale și centrale.

RO TSA, o coaliție de 60 de organizații neguvernamentale, susținută de zeci de instituții publice

În prezent, „RO TSA” reprezintă, la nivel național, o coaliție de 60 de organizații neguvernamentale active în sistemul de furnizare de servicii integrate și personalizate (sociale, educaționale și de sănătate) adresate copiilor cu TSA și familiilor acestora.

Rețeaua beneficiază de susținerea a 67 de instituții publice – inspectorate școlare județene, direcții generale de asistență socială și protecția copilului, centre județene de resurse și asistență educațională – ai căror reprezentanți participă la activitatea grupurilor de lucru.

„Odată constituită, rețeaua va produce, în primul rând, forumuri și grupuri de lucru interne în care se vor pune la punct proceduri, protocoale și metodologii de funcționare și dezvoltare a activităților. Se vor forma apoi, pentru membrii rețelei, competențele necesare analizării și evaluării politicilor publice existente în domeniul TSA”, a declarat Svetlana Ilescu, manager de proiect, citată într-un comunicat remis presei.

Citește și Simptome ale autismului

Potrivit președintelui Asociației Help Autism, Daniela Bololoi, noul proiect aduce un concept inovator și un obiectiv ambițios pentru România unde „diagnosticul, tratamentul și serviciile de suport pentru copiii afectați de TSA sunt dificil de realizat”.

„Astăzi, sistemul de intervenție se confruntă cu multiplele probleme, plecând de la finanțarea și bugetarea structurilor subordonate ministerelor relevante și terminând cu lipsa standardelor ocupaționale, a specialiștilor și formării profesionale în domeniu”, a declarat Bololoi, potrivit comunicatului de presă.

Crearea rețelei este parte a proiectului „Creșterea implicării ONG-urilor și partenerilor sociali în promovarea politicilor publice alternative pentru copiii cu TSA”, lansat anul trecut, a cărui valoare totală este de 999.137,19 lei, din care finanțare nerambursabilă de 978.589,97 lei.

un comentariu

  1. […] Rețeaua de ONG-uri “RO TSA”, lansată miercuri la București, va elabora noi soluții pentru sprijinirea copiilor cu tulburări din spectrul autist (TSA), urmărindu-se dezvoltarea de servicii socio-medicale adecvate și facilitarea schimbului de informații și experiență. Cei care au inițiat proiectul doresc să atragă atenția comunității… Cititi mai multe aici: O rețea de organizații va elabora noi soluții pentru sprijinirea copiilor cu tulburări din spect… […]

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here