Licean român, câștigătorul concursului NASA: Tinerii să trăiască viața lor, nu a altora

1

Unul dintre cei opt liceeni din echipa sibiană care a câștigat un concurs de robotică organizat de NASA în SUA, Sabin Mareș, a declarat miercuri, că cel mai mult l-a impresionat la americani că sunt deschiși și veseli și pe stradă, ceea ce nu poți vedea prea des în România. Acesta îi încurajează pe adolescenți să își cultive pasiunile, nu doar să facă teme pentru școală, pentru a-și trăi viața cum doresc.

Elevii sibieni au fost premiați miercuri de către Inspectoratul Școlar Județean cu câte o medalie.

„A fost ca în filme”, a spus Sabin Mareș, liceanul sibian din clasa a XII-a de la Colegiul Național „Octavian Goga”, membru în echipa Valak, care a câștigat, la finalul lui ianuarie, primul loc la competiția secundară numită Virtual Finals a concursului internațional Zero Robotics, organizat de către NASA și Universitatea MIT din SUA.

Întrebat ce l-a impresionat cel mai mult la concursul din SUA, Sabin Mareș a spus: „Oamenii. Oamenii au fost foarte deschiși, foarte sociabili. Asta se vede și în Sibiu, dar în alte orașe ale României, nu se vede”.

Liceenii să trăiască viața lor, nu a altora

Sabin le recomandă elevilor din generația lui să nu se mulțumească doar cu lecțiile învățate pentru școală, ci să își urmeze pasiunile. „Să nu regreți nimic. (…) Să nu mai învețe doar pentru școală. Să își pună în practică hobby-urile. Să nu facă ce vor ceilalți, să facă ce vor ei. Să trăiască viața lor, nu a altora”, a spus acesta.

Sabin Mareș, Radu Căpriță, Gabriel Mihăilă, Mihai Ghișe, Victor Palagniuc, Rareș Păltineanu, Radu Cataramă și Eric Avram sunt cei opt elevi sibieni din echipa câștigătoare a concursului din SUA. Cei opt elevi de clasa a XII-a studiază la specializarea Matematică Informatică din colegiile naționale „Octavian Goga” și „Gheorghe Lazăr” din municipiul Sibiu.

Competiția Zero Robotics

În cadrul concursului de anul acesta, elevii au primit sarcina fără precedent de a conecta cu succes, în cel mai scurt timp posibil, doi sateliți, evitând în același timp ciocnirea lor de reziduurile spațiale, în condiții de microgravitație din orbita joasă a Pământului. În timpul competiției, roboții SPHERES vor fi configurați cu ajutorul unor clești imprimați 3D chiar la bordul ISS.

Competiția Zero Robotics își propune să inspire viitori ingineri și oameni de știință, oferindu-le elevilor ocazia de a-și depăși limitele și de a-și dezvolta abilități noi în știință, tehnologie, inginerie, matematică (STEM) și să-i ajute să capete abilități esențiale specifice ingineriei, precum rezolvarea problemelor, designul procesului de gândire, training de operațiuni, muncă de echipă și abilități de prezentare.

Citește și Tinerii români, finaliști la NASA. Merg pe cont propriu, pentru că ministerul nu îi finanțează

În marea finală a competiției Zero Robotics din acest an s-au calificat cinci echipe românești – din Sibiu, Târgoviște și Timișoara, iar în competiția secundară Virtual Finals, alte trei echipe din Timișoara, Sibiu și București, în total opt echipe reprezentând România.

un comentariu

  1. […] Unul dintre cei opt liceeni din echipa sibiană care a câștigat un concurs de robotică organizat de NASA în SUA, Sabin Mareș, a declarat miercuri, că cel mai mult l-a impresionat la americani că sunt deschiși și veseli și pe stradă, ceea ce nu poți… Cititi mai multe aici: Licean român, câștigătorul concursului NASA: Tinerii să trăiască viața lor, nu a altora […]

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here