sâmbătă, 14 decembrie 2024

CELE MAI CITITE

O nouă dezbatere privind educaţia sexuală în școală se anuţă în luna mai

Comisia pentru învăţământ a Camerei Deputaţilor a decis să organizeze în luna mai o dezbatere privind educaţia sexuală în şcoală, deputaţii din comisie respingând totodată iniţiativa legislativă a fostului parlamentar Ninel Peia privind „inocenţa copilăriei” care viza interzicerea cursurilor de educaţie sexuală în învăţământul şcolar, primar şi gimnazial, fără acordul scris al părinţilor sau tutorilor.

„Propun colegilor o dezbatere la care să invităm şi alte structuri, ONG, în luna mai. Pe baza ideilor desprinse să putem să iniţiem o propunere legislativă”, a spus deputatul PSD Camelia Gavrilă, preşedinte al comisiei, propunerea fiind votată în unanimitate.

Decizia a fost luată în contextul dezbaterii asupra propunerii legislative iniţiate de fostul deputat Ninel Peia intitulată „Lege pentru inocenţa copilăriei” privind interzicerea cursurilor de educaţie sexuală în învăţământul şcolar, primar şi gimnazial, fără acordul scris al părinţilor sau tutorilor. Proiectul propunea pedepse cu închisoarea de la 3 luni la 2 ani sau amendă dacă nu se respectă această prevedere.

Deputaţii sunt îngrijoraţi de calitatea persoanelor care ţin astfel de cursuri

Deputatul PMP Robert Turcescu a spus că a primit numeroase sesizări privind calitatea persoanelor care ţin astfel de cursuri.

- Publicitate -

„Mulţi dintre cei care m-au sunat reclamă nu atât ideea de a permite practic în şcoală să existe cursuri de educaţie sexuală, ci sunt îngrijoraţi mai ales de calitatea oamenilor care vin să predea aceste cursuri. Părinţii sunt de acord că trăim într-o lume în care e nevoie de o discuţie cu ei. În condiţiile în care în România este o rată nefericită de întreruperi de sarcină, copii, adolescente care rămân însărcinate e clar că ar trebui să existe o pregătire a lor chiar din şcoală în sensul evitării unor astfel de situaţii, dar mulţi dintre ei spun că oamenii care vin acolo (…) sunt de o slabă calitate, iar felul în care se predau aceste ore de educaţie sexuală lasă de dorit”, a afirmat Turcescu.

Deputatul PSD Alexandru Rădulescu a arătat că legea nu este acceptabilă pentru că „titlul este extrem de patetic şi articolele sunt agresive”, însă în esenţă are intenţii bune.

Părinţii trebuie să aibă dreptul să decidă asupra disciplinelor opţionale

„Părinţii sunt îngrijoraţi de educaţia copiilor şi vor să fie informaţi. Cred că ei trebuie să aibă dreptul să decidă asupra unor discipline opţionale. (…) Va trebui să iniţiem o dezbatere cu asociaţiile de părinţi, să atragem şi asociaţii ale psihologilor, pedagogilor”, a adăugat acesta.

Deputatul liberal Florica Cherecheş a susţinut că au nevoie copiii de educaţie sexuală, însă îngrijorarea este ce li se spune pe această temă la şcoală şi cine le spune. „Pe noi ne îngrijorează ce anume li se spune copiilor la şcoală şi cine anume le spune. Dacă te înţelegi bine cu un anumit profesor sau director, poţi să obţii îngăduinţa de a participa la o oră, fie ea de dirigenţie sau educaţie pentru sănătate şi să prezinţi ceva copiilor. Se poate fără ca părinţii să ştie şi nu ştim cu ce vin copiii noştri acasă şi ce idei li se bagă în cap. Au nevoie copiii de educaţie sexuală, dar se poate foarte bine ca acest gen de educaţie să se transforme într-o educaţie pentru sex şi să le trezim interesul mult mai devreme decât ar fi necesar”, este de părere Cherecheş.

Citește și: În filmul „Frumoasa și Bestia” va juca primul personaj homosexual din istoria Disney

Cristina-Ionela Iurişniţi, deputat USR, consideră că educaţia sexuală trebuie să înceapă de la 12 ani, nu la vârsta preşcolară sau în învăţământul primar.

- Publicitate -

Cristian Filip, preşedintele Alianţei Părinţilor din România, a susţinut ideea ca părinţii să-şi dea acordul scris atunci când în şcoală „se face o educaţie cu caracter intim”. „Susţinem această iniţiativă parlamentară în care se menţionează că dorim ca părinţii să-şi dea acordul scris când se face o educaţie cu caracter intim. Acordul scris al părinţilor este stipulat în Constituţie”, a spus acesta.

- Publicitate -

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ARTICOLE POPULARE