O lucrare de Ceaikovski va înlocui imnul rus la Jocurile Olimpice de la Tokyo

0

Un fragment din primul concert pentru pian al compozitorului rus Piotr Ilici Ceaikovski va înlocui la Jocurile Olimpice de la Tokyo imnul oficial al Rusiei, suspendată din cauza sancţiunilor antidoping, a anunţat joi Comitetul Olimpic Rus (ROC).

“Un fragment din primul concert pentru pian şi orchestră de Piotr Ilici Ceaikovski va fi cântat în cinstea victoriilor atleţilor noştri”, a afirmat ROC în comunicat, adăugând că au primit autorizarea Comitetului Internaţional Olimpic (CIO).

Potrivit Comitetului rus, CIO trebuie “să trimită în viitorul apropiat scrisorile corespunzătoare către federaţiile internaţionale sportive olimpice” pentru a le anunţa această decizie. Aceeaşi operă va reprezenta Rusia la Jocurile de Iarnă de la Beijing, a precizat ROC.

Rusia a fost exclusă în decembrie pentru doi ani de la marile competiţii internaţionale, după mai multe înşelăciuni. Sportivii său vor putea concura sub un banner neutru, dacă nu au fost niciodată condamnaţi pentru dopaj.

Potrivit deciziei care confirmă excluderea Rusiei, Curtea de Arbitraj Sportiv (TAS) a precizat că “imnul naţional rus (sau orice imn legat de Rusia) nu va fi cântat sau interpretat oficial”.

Autorităţile ruse sperau să poată cânta “Katiuşa”, celebrul cântec patriotic adesea folosit la paradele militare, dar această alegere a fost refuzată.

Uvertura primului concert pentru pian şi orchestră de Piotr Ilici Ceaikovski (1840-1893), cel mai cunoscut dintre compozitorii naţionali, a fost cântată în martie pe podiumurile ruseşti la Campionatele Mondiale de Patinaj artistic de la Stockholm.

Săptămâna trecută, Rusia a prezentat ţinute “neutre”, aprobate de CIO. Dacă tunica nu ar trebui să reprezinte steagul rusesc, cele trei culori (alb, albastru şi roşu) sunt cele ale ţării şi vestimentaţia se distinge de cea de la precedentele  Jocuri Olimpice.

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here