Notre-Dame din Paris: Importantă descoperire arheologică înainte de reconstrucţie

3
Foto: thegoodlifefrance.com

Mai multe morminte şi un sarcofag de plumb datând probabil din secolul al XIV-lea au fost descoperite în timpul unor săpături arheologice desfăşurate înainte de lucrările de reconstrucţie a fleşei catedralei Notre-Dame din Paris, a anunţat luni Ministerul Culturii din Franţa, informează AFP.

Aceste vestigii sunt „de o calitate ştiinţifică remarcabilă”, potrivit ministerului.

Ele au fost aduse la lumină în zona transeptului catedralei, parţial distrus de incendiul din aprilie 2019. Printre morminte, „a fost dezgropat un sarcofag antropomorf de plumb, conservat în întregime”.

Sarcofagul ar putea aparţine „unui înalt demnitar, datând probabil din secolul al XIV-lea”, conform aceleiaşi surse.

Vezi și Bistriţa-Năsăud: Inspectoratul Şcolar a anunţat debutul activităţilor educaţionale destinate copiilor refugiaţilor ucraineni

Săpăturile au adus de asemenea la lumină, imediat sub nivelul actual al podelei catedralei, „existenţa unei fose în care au fost îngropate elemente sculptate policrome identificate ca aparţinând fostului paravan (tribună ce formează un gard de piatră sau lemn şi desparte corul liturgic de naos, n.a.) al Notre-Dame, construit în jurul anului 1230 şi distrus la începutul secolului al XVIII-lea”.

În timpul lucrărilor, la jumătatea secolului al XIX-lea, Viollet-Le-Duc, proiectantul fleşei, a găsit alte fragmente din acest paravan, expuse în prezent la Muzeul Luvru.

 

 

 

Sursa: agerpres.ro

3 comentarii

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here