Modele de subiecte pentru Evaluarea Națională 2023 la Limba Română

1

A mai rămas puțin până când absolvenții de gimnaziu vor susține probele scrise la Evaluarea Națională. Anul acesta, examenul se desfășoară în perioada 19-22 iunie, urmând ca pe 28 iunie să fie afișate primele rezultate.

Elevii români au la dispoziție o serie de modele de subiecte pentru Evaluarea Națională 2023 la Limba Română, astfel încât să știe la ce să se aștepte de la prima probă scrisă a examenului.

Ce trebuie să știe să rezolve elevii care dau Evaluarea Națională în 2023

Absolvenții de gimnaziu urmează să susțină prima probă de la Evaluarea Națională pe 19 iunie. Elevii de clasa a VIII-a s-au pregătit conform programei școlare publicate de Ministetul Educației, dar au avut la dispoziție și câteva modele de subiecte. Candidații la examen vor avea de lucrat cu elemente de lectură, redactare, gramatică, ortoepie și ortografie, vocabular, variație stilistică și interculturalitate.

În cele două ore de examen, candidații vor trebui să rezolve două subiecte ample, fiecare dintre ele cu mai multe cerințe. Conform modelelor publicate de Ministerul Educației, primul subiect valoarează 70 de puncte, iar al doilea 20 de puncte, 10 puncte fiind din oficiu.

Pornind de la două texte studiate sau la prima vedere, candidații de la Evaluarea Națională trebuie să răspundă la mai multe cerințe, fiecare având punctaje diferite. La subiectul al doilea, elevii vor avea de prezentat particularitățile unei opere literare studiate, din programa școlară.

Modele de subiecte pentru Evaluarea Națională 2023 la Limba Română

Pe site-ul Ministerului Educației, sunt puse la dispoziția elevilor modele de subiecte pentru ca aceștia să știe la ce să se aștepte, dar și baremul de corectare. Iată un exemplu de subiect la limba română:

Modele de subiecte pentru Evaluarea Națională 2023 la Limba Română

 

Citește și: Calendar nou Evaluarea Națională 2023 și BAC 2023. Când susțin elevii probele

Calendar Evaluarea Națională 2023

Pentru elevii care au absolvit gimnaziul, cursurile s-au încheiat deja. Aceștia urmează să susțină prima probă de la Evaluarea Națională pe 19 iunie, așa cum era prevăzut în calendarul inițial. Deși mulți se așteptau ca examenele finale să fie organizate mai târziu, în urma grevei profesorilor, ministrul Educației a anunțat că se păstrează datele anunțate inițial.

Pe 21 iunie va avea loc a doua probă, cea la matematică, urmând ca pe 22 iunie să fie organizată proba scrisă la limba maternă, pentru elevii care fac parte din grupuri de minorități. Primele rezultate se vor afișa pe 28 iunie, iar elevii care nu sunt mulțumiți de note vor putea face contestații. Acestea urmează a fi rezolvate până pe data de 4 iulie, când se afișează rezultatele finale. După această dată, va avea loc înscrierea și repartizarea la licee.

Calendarul complet:

  • 19 iunie 2023: Limba și literatura română – probă scrisă
  • 21 iunie 2023: Matematica – probă scrisă
  • 22 iunie 2023: Limba și literatura maternă – probă scrisă
  • 28 iunie 2023 (până la ora 14.00): afișarea rezultatelor înaintea contestațiilor
  • 28 iunie 2023 (orele 16.00-19.00) – 29 iunie 2023 (orele 8.00-12.00): depunerea contestațiilor
  • 29 iunie – 4 iulie 2023: soluționarea contestațiilor
  • 4 iulie 2023: afișarea rezultatelor finale după soluționarea contestațiilor.
Sursa: ego.ro

un comentariu

  1. […] A mai rămas puțin până când absolvenții de gimnaziu vor susține probele scrise la Evaluarea Națională. Anul acesta, examenul se desfășoară în perioada 19-22 iunie, urmând ca pe 28 iunie să fie afișate primele rezultate. Elevii români au la dispoziție o serie de modele de… Cititi mai multe aici: Modele de subiecte pentru Evaluarea Națională 2023 la Limba Română […]

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here