MENCS: Concursul pentru cele peste 9000 de locuri de directori de școli continuă

0

Concursul de ocupare a funcţiilor de director şi director adjunct din unităţile de învăţământ preuniversitar continuă conform calendarului stabilit de Ministerul Educaţiei, a anunţat Mircea Dumitru, ministrul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice.

Acesta a lansat un apel public tuturor directorilor în funcţie să nu împiedice accesul cadrelor didactice care doresc să participe la concurs. „Solicit ferm actualilor conducători de şcoli să pună la dispoziţia colegilor lor toate documentele şcolare de care au nevoie pentru a se înscrie. Dacă vom primi în continuare mesaje, dacă ni se va semnala faptul că cei care doresc să se înscrie sunt împiedicaţi, nu vom ezita să apelăm la autorităţile statului pentru a aduce din nou legea în şcoli„, a afirmat Mircea Dumitru.

Mircea Dumitru: „O şcoală a cărei conducere va continua să funcţioneze numai pe baza detaşării, acordată arbitrar, nu poate să se dezvolte”

Ministrul Educaţiei a subliniat că mesajul transmis este unul de intrare în normalitate, nu un mesaj politic, insistând asupra nevoii de a avea un cadru transparent şi predictibil în care profesorii cu aptitudini de buni manageri să poată conduce o şcoală pe durata unui mandat de patru ani.

„Nu ştiu dacă mai există în momentul de faţă, în România, un sistem social de importanţa educaţiei, un sistem care să însemne atât de mult pentru viaţa României de astăzi, dar în care selecţia managerilor să nu se facă pe bază de concurs public şi transparent. Semnalul Ministerului Educaţiei e că trebuie să se intre într-un regim de normalitate şi anume ca, o dată la patru ani, să se organizeze un concurs. Aceasta trebuie să fie normalitatea. O şcoală a cărei conducere va continua să funcţioneze numai pe baza detaşării, acordată arbitrar, nu poate să se dezvolte, nu este un mediu propice pentru formarea copiilor (…)”, a mai afirmat ministrul Mircea Dumitru.

Proba scrisă pentru concurs va fi supravegheată video

Declaraţiile au fost făcute în cadrul conferinţei de presă desfăşurate ieri, 20 septembrie, la sediul MENCS, la care a participat şi Secretarul de stat pentru învăţământ preuniversitar, Monica Cristina Anisie. Secretarul de stat a anunţat că proba scrisă din data de 12 octombrie va fi supravegheată audio-video, procedură utilizată şi în cadrul examenelor din această vară.

Citește și: Guvernul României se implică în renova a 85 de grădinițe din Republica Moldova

Linie telefonică gratuită pentru cei interesați

Suplimentar, începând de miercuri, 21 septembrie, Ministerul Educaţiei pune la dispoziţia tuturor celor interesaţi linia gratuită TelVerde 0800 801 100, care va funcţiona zilnic, între 8:00 şi 16:00. Monica Cristina Anisie a reluat, la rândul său, apelul de a nu fi blocat accesul la informaţiile şi documentele necesare înscrierii în concurs. „Adresez directorilor aflaţi în funcţie rugămintea de a-şi da tot concursul pentru a pune la dispoziţia cadrelor didactice informaţiile şi documentele de care au nevoie, de a lăsa pe toată lumea să participe la concurs, pentru că asta înseamnă să trăim într-o democraţie şi să participăm la o competiţie în urma căreia să fie desemnaţi cei mai buni manageri pentru şcoala românească”, a declarat secretarul de stat.

Concursul continuă până pe 2 octombrie

Înscrierea candidaţilor va continua până pe data de 2 octombrie, inclusiv. În data de 7 octombrie vor fi afişate rezultatele verificării conformităţii criteriilor de participare, iar în data de 12 octombrie va avea loc proba scrisă la nivel naţional, cu subiecte elaborate de Ministerul Educaţiei. În total, au fost scoase la concurs 9.047 de posturi de conducere în unităţile de învăţământ preuniversitar, dintre care 6.545 sunt funcţii vacante de directori, iar 2.529 de directori adjuncţi. Până în data de 20 septembrie, ora 12:00, erau înscrişi 1.300 de candidaţi.

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here