UPDATE: Ministrul Budăi se întâlnește cu sindicatele din Educație la ora 14.00

1

Sindicatele din Educație cer Coaliției PSD-PNL-UDMR ca salariul brut al unui cadru didactic cu studii superioare să fie egal cu salariului mediu brut pe economie.

În luna martie, venitul salarial mediu brut a fost 7.290 de lei, echivalentul unui câștig salarial mediu net de 4.554 lei, potrivit Institutului Național de Statistică.

În acest moment, salariul net al unui cadru didactic debutant este de circa 2.400 de lei.

Știre inițială

Ministrului Muncii, Marius Budăi se întâlnește cu liderii sindicatelor din educație aztăzi la ora 14:00. În săptămâna care a trecut Guvernul PSD-PNL-UDMR și Sindicatele nu au ajuns la niciun acord pe solicitările inițiale.

Întâlnirea de la ora 14:00 a fost anunțată de reprezentanții FSE, dar și de purtătorul de cuvânt al Guvernului Ciucă, Dan Cărbunaru, pe 28 mai.

„Mâine începe dialogul Guvernului, prin intermediul ministrului muncii, cu toate categoriile sindicale, începând cu educația, va continua cu cei din sistemul sanitar, cu cei din transporturi, cu toți, astfel încât miercuri, la ședința de Guvern, să poată avea loc o discuție, o analiză în interiorul Executivului privind formula optimă cu privire la salarizarea în sistemul bugetar”, a declarat Dan Cărbunaru.

Vezi și Greva generală din Educaţie continuă

Acesta a anunțat că Guvernul va acorda primele de 2.500 de lei pentru cadrele didactice și 1.000 de lei pentru personalul nedidactic, deși acestea au fost respinse vehement de protestatari.

Liderul sindical Marius Nistor, FSE a avut o reacție la anunțul Guvernului: „Să coboare marți în stradă, să se uite în ochii profesorilor și să le spună ce ne spun nouă. Nu stăm cu mâna întinsă, este vorba de statutul nostru, este vorba de demnitate. Când s-a ridicat o țară întreagă, de la cea mai mică școlă din rural până la cele mai titrate colegii, iar tu tot nu înțelegi fenomenul, înseamnă că nu ai ce căuta acolo”.

Sindicatele au obținut, în ultima zi a săptămânii, aprobarea unei ordonanțe de urgență prin care, de luna viitoare, toți angajații bugetari din România ale căror funcții figurau pe Anexa 8 a Legii 153/2017 să primească salariile din grila respectivă. Pentru acești angajați însemnă o creștere de până la 10% a salariilor de bază, iar Guvernul a anunțat că 55.000 dintre cei vizați lucrează în Educație.

un comentariu

  1. […] Sindicatele din Educație cer Coaliției PSD-PNL-UDMR ca salariul brut al unui cadru didactic cu studii superioare să fie egal cu salariului mediu brut pe economie. În luna martie, venitul salarial mediu brut a fost 7.290 de lei, echivalentul unui câștig salarial mediu net de 4.554… Cititi mai multe aici: UPDATE: Ministrul Budăi se întâlnește cu sindicatele din Educație la ora 14.00 […]

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here