Răspunsul MEN la scrisoarea deschisă a unor profesori cu privire la manualele auxiliare

0
elevi-clasa-6-evaluare-nationala-auxiliare-evaluarea-auxiliarele

Un grup de profesori de școală generală au trimis redacției Portal Învățământ.ro o scrisoare deschisă adresată Ministrului Educației cu privire la subiectul manualelor auxiliare. Profesorii se întreabă dacă vor avea manuale când vor începe școala, iar dacă nu, de pe ce vor preda și ce se va întâmpla în situația în care vor folosi auxiliarele. Mai jos puteți citi scrisoarea deschisă, publicată de sursa citată, și răspunsul dat profesorilor de către minister.

„Stimată redacție,

Suntem un grup de profesori dintr-o școală generală din București. Urmărim cu atenție de câteva zile subiectul «manualelor auxiliare» și mărturisim cât se poate de sincer ca nu înțelegem ce se întâmplă și cum se va finaliza toată această tevatură.

Ministrul Liviu Pop a anunțat la începutul lunii august că «niciun manual auxialiar nu va mai intra în școli». S-a scris și s-a anunțat că toate manualele auxiliare au fost interzise și urmează să apară o comisie care să «revizuiască normele pentru avizarea și acreditarea manualelor auxiliare».

În primul rand, eu și colegii mei nu am înțeles dacă dispar definitiv manualele auxiliare sau doar se revizuiesc. Ne asteptăm să apară alte auxiliare, de la alte edituri, sau poate tot cele existente, dar îmbunătățite? Și cand se va întâmpla asta?

Comisia ar urma să fie alcătuita din «reprezentanți ai ministerului, sindicatelor, părinților și elevilor». A fost ea constituită? A început să lucreze? Cam când se estimează că vor fi gata aceste norme metodologice?

Apoi, după ce vor apărea normele, când se estimează ca vor fi avizate materialele auxiliare pentru a putea ajunge în școli?

Pe mine, dar și pe colegii mei, ne interesează în mod direct cu ce materiale vom preda elevilor când începe școala. Suntem la jumătatea lunii august, mai e mai puțin de o lună până la prima zi de școală.

Citește și: Marcel, elev român în Germania

Trebuie să știți că mulți profesori folosesc auxiliare pentru a lucra suplimentar sau complementar cu elevii lor. Unele lucruri pur și simplu nu se găsesc în manuale, ori nu sunt suficient de bine explicate.

În plus, la fiecare început de an școlar, în ultima vreme, nu au existat (fizic) manuale, iar auxiliarele au fost singura soluție pentru a preda la clasă.

Dacă se poate, am vrea să adresam câteva întrebări la care domnul ministru, sau poate altcineva de la minister, să ne răspundă punctual:

– vom avea manuale pentru elevi în primele săptămâni de școală?

– vom mai putea sau nu să folosim manuale auxiliare? Dispar acestea definitiv sau doar se revizuiesc?

– ce li se poate întâmpla profesorilor care aleg să lucreze cu elevii lor folosind manuale auxiliare? Vom fi amendați, concediați, apostrofați sau avertizați?

Va mulțumim pentru înțelegere și sper să reușim să căpătam răspunsuri în timp util,
Un grup de profesori”

Răspunsul Ministerului Educației

Ca răspuns la întrebările adresate de către profesori, ministerul afirmă că pentru a remedia disfuncționalitatea, ministrul Liviu Marian Pop a desemnat și o comisie care, în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a ordinului, are sarcina de a redacta un proiect de metodologie privind elaborarea, evaluarea, avizarea, aprobarea și utilizarea auxiliarelor didactice, a auxiliarelor curriculare și a mijloacelor de învățământ.

Potrivit comunicatului remis de minister, comisia este formată din doi secretari de stat, directorul Centrului Național de Evaluare și Examinare (CNEE), doi reprezentanți ai federațiilor sindicale din învățământul preuniversitar, un reprezentant al Consiliului Național al Elevilor și un reprezentant al Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți. De asemenea, se mai precizează că procedurile de evaluare, avizare și aprobare a materialelor didactice auxiliare vor fi preluate de Centrul Național de Evaluare și Examinare.

Odată cu reglementarea cadrului legislativ, mai precizează ministerul, „noile materiale auxiliare didactice vor putea fi folosite, însă nu înainte ca învățătorul sau profesorul să înainteze o propunere în acest sens către consiliul profesoral, care la rândul său îl va aproba, având avizul inspectoratului școlar județean și al asociației de părinți din școală”.

De asemenea, reprezentanții ministerului susțin că a fost deja finalizată completarea stocurilor de manuale prin retipăriri și manualele au fost livrate în depozitele de carte școlară din județe. Astfel, ministerul dă asigurări că toți elevii I-IV și VI-XII vor avea manuale școlare la începutul anului școlar.

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here