Într-un an de zile vor fi schimbate toate manualele școlare, de la clasa I până la clasa a XII-a, conform declarațiilor Ministrului Educației, Pavel Năstase. De asemenea, în paralel cu revizuirea programelor școlare anunțate pentru 2018, ministerul pregătește modificarea Legii Educației, scrie Portal Învățământ.ro. Unul dintre motivele invocate de acesta pentru schimbarea manualelor este greutate mare pe care o au, care ar fi un rezultat al programei școlare prea încărcate.
„Dorim foarte mult să realizăm o revizuire totală și sistematică a programelor școlare, începând în clasa I până în clasa a XII-a. Vom face o analiză pe verticală, pe nivelul de învățământ primar, gimnazial, liceal și, de asemenea, vom face o analiză pe orizontală, astfel încât să putem elimina toate redundanțele care există în momentul de față. Ne propunem ca într-un an, printr-un proiect pe care eu îl consider foarte ambițios și care este chiar realizabil, să producem această schimbare în privința manualelor școlare”, a explicat Pavel Năstase.
Citește și: Burse pentru studenţii care îşi aleg ca temă de licenţă dezvoltarea turismului în Covasna
„Cunoaștem această problemă, societatea civilă, asociațiile de elevi, asociațiile de părinți – toată lumea este conștientă că avem programe școlare și, implicit, manuale școlare foarte, foarte încărcate, ca să nu mai vorbesc de greutatea ghiozdanului, care în ultima vreme este o temă de dezbatere publică, cu repercusiuni asupra sănătății copiilor și nu numai a copiilor, și asupra părinților. Eu am văzut de foarte multe ori copii care merg la școală conduși de părinți și părinții poartă acel rucsac în spate , care ai impresia ca merg într-o expediție pe Himalaya, ceea ce nu este sănătos”, a mai adăugat ministrul Educației.
O nouă lege a educației ar putea intra în vigoare la 1 octombrie 2018. Potrivit ministrului, este necesară o nouă lege a educației, pentru că, din cele 365 de articole ale actului normativ, 152 au fost modificate, ceea ce reprezintă 41%, iar sistemul funcționează cu sincope.
Discutând cu un părinte pe marginea argumentului „greutății manualelor” invocat de ministru, aceasta ne-a întrebat retoric: „De ce, în această situație, nu se fac manuale din hârtie mai subțire…?”.