Legea prin care se interzice educația sexuală în școli, fără acordul scris al părinților, a fost adoptată de Senat. Încălcarea acestei prevederi se pedepsește cu închisoare de la trei luni la doi ani sau amendă.
Termenul de adoptare a trecut fără ca proiectul să fi primit raportul Comisiei pentru învăţământ.
Inițiatorul proiectului a fost deputatul independent Ninel Peia. Legea inițiată de fostul deputat PSD se cheamă Lege pentru „Inocenţa copilăriei”
Articolul 1 prevede că ”se interzice predarea către elevii din învățământul preşcolar, primar şi gimnazial a unor informaţii şi cursuri cu privire la educaţia sexuală fără acordul scris al părinţilor sau tutorelui”.
Încălcarea legii se pedepsește cu închisoare de la trei luni la doi ani.
În expunerea de motive a proiectului, deputatul susține că educația sexuală făcută la vârste fragede poate traumatiza copii.
”Există deja şcoli unde copile de 10 ani pleacă ruşinate de la aceste „cursuri”, sunt băieţi care nu mai înţeleg ce este aceea o familie sau de ce nu e nimic rău să ai sentimente erotice pentru Ionel şi nu pentru Diana. Aceste vlăstare cărora le dorim cele mai bune lucruri şi o viaţă împlinită, copii pentru care facem sacrificii enorme, sunt traumatizaţi de informaţii care nu sunt, nu au fost şi nici nu vor fi specifice unei copilării normale, a singurei faze din viaţa fiecăruia care a fost binecuvântată cu miracolul inocenţei.
De asemenea, sunt perfect conştient că unii copii se dezvoltă din punct de vedere sexual mai repede decât alţii şi poate au nevoie de îndrumări specifice. În acest caz, decizia trebuie să aparţină părinţilor sau tutorilor pentru ca tânărul sau tânăra să participe la cursuri de informare sexuală. Dar, încadrarea tuturor copiilor de o anumită vârstă la astfel de „educaţie”, în masă, fără discernământ, poate marca un suflet mai plăpând pentru întreaga sa viaţă. Cu ce este de vină un astfel de copil pentru a-i îngrădi şansele unei dezvoltări fireşti, în limitele normalităţii şi a bunului simţ comun? Va plăti oare „dascălul” pentru aceste traume? Nu, plata o vor face mai întâi părinţii şi apoi amărâtul de copil a cărui viaţă va fi mereu alta decât cea pe care o merită.”, crede Ninel Peia.
Citește și: 6 medalii pentru elevii români la Olimpiada Internațională de Științe din Bali
Inspectoratul Şcolar a catalogat iniţiativa deputatului PSD ca fiind inutilă. Aceștia au argumentat că în prezent această materie este opţională și nici măcar nu se cheamă educaţie sexuală. De asemena, se face doar cu acordul scris al părinţilor.
La nivel naţional, această materie opţională a fost aleasă de doar 6% dintre părinţi. Materia se numește educaţie pentru sănătate şi cuprinde nu doar informaţii despre viaţa sexuală, ci şi despre alimentaţie sau sport.
Surse foto: http://pravotnosheniya.info, http://www.ninelpeia.ro, http://www.poezie.ro, https://marketingtcm.files.wordpress.com