Legătura dintre spălatul pe dinți și cancerul hepatic

1

O igienă orală deficitară ne poate aduce şi un cancer de ficat, nu doar carii. Riscul creşte cu 75 la sută la cei neatenti cu igirna orală, spune un nou studiu.

Studiul se bazează pe datele obţinute de la aproape jumătate de milion de britanici. Specialiştii au căutat să vadă dacă există vreo asociere între sănătatea orală şi riscul de cancere, printre care cel de ficat, colon şi pancreas.

Dintre toate bolile studiate, s-a observat o corelaţie între afecţiunile dinţilor şi tumorile hepatice. În cei 6 ani de monitorizare, 4000 dintre participanţi au dezvoltat un cancer gastrointestinal. 13 la sută dintre ei aveau probleme cu dinţii, erau femei tinere, trăiau în zone defavorizate şi consumau mai puţin de două porţii zilnice de fructe şi legume.

Oamenii de ştiinţă nu cunosc încă motivul pentru care riscul este mai mare în cazul cancerelor de ficat, dar bănuiesc că are legătură cu funcţia acestui organ, care ajută la eliminarea bacteriilor din organism.

Numeroase studii anterioare au demonstrat că igiena orală precară ar putea duce şi la alte afecţiuni periculoase, cum ar fi boli de inimă, atacuri cerebrale şi diabet.

un comentariu

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here