Proiect dedicat colaborării dintre mediul academic și companii: vedeți unde s-a deschis primul laborator de inovare din țară

0
universitatea-dunarea-de-jos-admitere

La Universitatea Dunărea de Jos din Galaţi a fost  inaugurat primul laborator de inovare din ţară în cadrul proiectului „DA-SPACE – Open Innovation to Raise Entrepreneurship Skills and Public Private Partnership in Danube Region”, prin programul transnaţional „Interreg Danube”, scrie Agerpres.

 În cadrul acestui laborator, echipele de studenţi, sub îndrumarea unor mentori, vor căuta soluţii şi vor dezvolta idei de afaceri pornind de la probleme din lumea economică şi socială, lansate de companii, administraţii publice, universităţi, potrivit  profesorul Florin Popescu de la Facultatea de Inginerie, responsabil de proiect.

Investiția necesară deschiderii laboratorului s-a ridicat la 10.000 de euro, jumătate din sumă fiind finanțată din proiectul DA-SPACE, iar cealaltă jumătate fiind suportată de către universitatea gălățeană.

 „Un astfel de laborator este un spaţiu creativ şi dispune de o masă de consiliu, calculatoare, iar în curând se doreşte şi achiziţionarea unei imprimante 3D. Laboratorul constituie locul în care universităţi, companii, administraţii publice în căutare de inovare vor lucra împreună cu studenţi ai universităţii în cadrul unor proiecte comune pentru rezolvarea unor probleme reale. O societate care vrea să-şi dezvolte un produs sau o tehnologie, face această propunere la universitate, noi căutăm studenţii care ar putea să rezolve această problemă şi pe care o putem duce până la un anumit nivel. Spre exemplu a venit o firmă care ne-a propus să creăm un sistem de recuperare a căldurii de la patiserii, există în patiserii sisteme de recuperare a căldurii de la cuptoare, dar produsele de patiserie sunt scoase la temperaturi de 120-130 de grade se răcesc până la 38 de grade pentru a putea fi puse la vânzare cu ajutorul unor instalaţii de climatizare şi ideea e să să recuperăm această căldură“, a declarat Florin Popescu.

 

Citește și: Laurențiu Sima, tubistul de la Ateneul Român: Chiar nu poți să zici că mori de foame cu muzica

 

Acesta a mai declarat că firmele interesate, vor putea să lanseze pe un site international diferite provocări către studenţi pentru găsirea unor soluţii în cadrul acestor laboratoare.

„Provocările vor fi lansate pe un site internaţional, iar pentru rezolvarea acestora pot candida tineri din orice ţară. Companiile desemnează un mentor care se întâlneşte cu studenţii, le prezintă problema şi îi ajută, le dă idei, îi monitorizează în procesul de dezvoltare al acestor probleme, iar universitatea joacă rol de intermediar”, a explicat profesorul.

 

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here