Strângere de semnături împotriva desfiinţării Liceului „Kos Karoly” din Sfântu Gheorghe

1
scolare-Liceul-Kos-Karoly-Sf-Gheorghe-miting

Conducerea Liceului Tehnologic „Kos Karoly” din Sfântu Gheorghe a inițiat o acţiune de strângere de semnături pentru susţinerea unei petiţii împotriva desfiinţării instituţiei de învăţământ. Directorul liceului, Koman Laszlo, a declarat că, în baza unei hotărâri a Consiliului Local Municipal, această unitate şcolară urmează să fie comasată cu Liceul tehnologic „Puskás Tivadar”, prin aceasta urmând să-și piardă sediul și personalitatea jurdică, scrie Agerpres.

„Liceul nostru este rezultatul unirii a două şcoli profesionale din anul 2001, când s-a comasat Liceul «Perspektiva» cu Liceul «Textila Oltul». (…) În urma hotărârii Consiliului Local şi cu avizul conform al Inspectoratului Şcolar Judeţean Covasna, din data de 25 ianuarie vor să ne desfiinţeze prin comasare cu Liceul «Puskas Tivadar» (…). În următoarele două săptămâni, deci până pe 14 aprilie, între orele 8:00 şi 20:00, la sediul liceului vom strânge semnături pentru menţinerea personalităţii juridice a şcolii. Aşteptăm în primul rând foştii noştri elevi, familiile lor, personalităţi partenere cu şcoala noastră, oameni de bună credinţă care cred că această şcoală a contribuit în trecut şi în continuare poate contribui la dezvoltarea profesională şi la dezvoltarea regiunii noastre”, a declarat Koman Laszlo, potrivit sursei citate.

De asemenea, directorul liceului a declarat că negocierile cu conducerea Primăriei Sfântu Gheorghe nu au dat rezultate și că există posibilitatea de a acţiona în contencios administrativ hotărârea Consiliului Local privind comasarea celor două instituţii.

Citește și: Eminescu: despre educație, lipsa de autoritate și golul moral

 

Pe 31 ianuarie a.c., conducerea liceului organizase un miting de protest împotriva deciziei de comasare a instituției, după ce, conform declarațiilor directorului Koman Laszlo, cadrele didactice aflaseră din presă despre această decizie.

Conducerea Primăriei Sfântu Gheorghe a explicat la acel moment că măsura are drept scop crearea unei „şcoli profesionale puternice” şi a fost luată în urma unor studii aprofundate, ce au avut la bază scăderea numărului elevilor şi utilizarea mai eficientă a infrastructurii şcolare, mai scrie Agerpres.

Liceul „Kos Karoly” a fost înființat în 1948 și acolo învață 350 de elevi, depășind numărul minim prevăzut de lege pentru a-şi păstra personalitatea juridică. Aceștia învață într-un spațiu de cca.  7 mii de metri pătrați, în timp ce la o altă școală din oraș, „Mikó”, un spațiu de 1.200 de metri pătrați este împărțit de 371 de elevi, potrivit declarațiilor directorului.

Ce spune conducerea Primăriei

Conform conducerii Primăriei, comasarea nu va afecta numărul elevilor, al cadrelor didactice şi specializările, iar elevii vor avea condiţii mai bune de pregătire la „Puskas Tivadar”, acesta fiind mult mai bine dotat.

După mutarea liceului „Kos Karoly”, Primăria intenţionează să renoveze clădirile aflate în strada Gábor Áron şi să mute aici clasele pregătitoare de la liceele „Mikó” şi „Mikes Kelemen”, în vederea înfiinţării unei noi şcoli elementare în limba maghiară.

un comentariu

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here