Klaus Iohannis: „Avem nevoie, din nou, de spiritul lui Spiru Haret”

0

Președintele Klaus Iohannis a decorat mai multe instituţii de învăţământ în cadrul unei ceremonii care a avut loc la Palatul Cotroceni. În cadrul ceremoniei, șeful statului a declarat că în spaţiul public se discută prea puţin despre învăţământ, punctând că este necesară dezvoltarea educaţiei în baza unei viziuni şi a unei strategii pentru a evita „haosul legislativ sau reformele care se anulează reciproc la câţiva ani distanţă”, scrie Agerpres.

 „Se discută încă prea puţin despre învăţământ în spaţiul public. Totuşi, educaţia şi cercetarea sunt două domenii cheie care au contribuit semnificativ la desăvârşirea Marii Uniri din 1918 şi continuă să aibă un rol important în modernizarea României. Mărturie în acest sens stă numărul mare de şcoli şi licee care îşi sărbătoresc centenarul“, a declarant președintele, potrivit sursei citate. 

El a subliniat că România se află în prezent într-un moment de cotitură similar cu cel existent la începutul secolului trecut.

„România s-a reintegrat în spaţiul cultural şi politic european, iar globalizarea ne obligă să oferim elevilor noştri o pregătire comparabilă cu cea existentă în ţările dezvoltate de pe mapamond. Avem nevoie, din nou, de spiritul lui Spiru Haret şi de o susţinere cât mai puternică a şcolii din partea clasei politice. Direcţiile de reformă necesare pentru şcoala românească sunt clare, problemele cărora trebuie să le răspundă fiind vizibile în statistici şi în numeroase rapoarte interne şi internaţionale. Şcoala trebuie să contribuie la prosperitate şi la reducerea inegalităţii, să formeze absolvenţi pregătiţi pentru piaţa muncii şi cetăţeni activi în viaţa comunităţii şi în viaţa statului. Dezvoltarea educaţiei în baza unei viziuni şi a unei strategii este necesară pentru a evita haosul legislativ sau reformele care se anulează reciproc la câţiva ani distanţă”, a mai spus şeful statului.

Klaus Iohannis: „Cercetarea trebuie să devină unul dintre pilonii de dezvoltare a României în al doilea său secol de existenţă”

Acesta a amintit că în ultimii doi ani a derulat proiectul „România educată” şi a implicat principalii actori din educaţie în procesul de a identifica fundamentele unei astfel de viziuni şi strategii. De asemenea, acesta a spus că odată cu intrarea al doilea său secol de existență, în România cercetarea trebuie să devină unul dintre pilonii săi de dezvoltare, deoarecere „viitorul nostru este legat de construirea unei economii şi a unei societăţi bazate pe cunoaştere”, a adăugat el.

Colegiului Naţional „Sfântul Sava” din municipiul Bucureşti – 200 de ani de la înființare

Astfel, cu prilejul aniversării a 200 de ani de la înfiinţare, în semn de „apreciere pentru rezultatele de excepţie obţinute în procesul de formare intelectuală şi umană a tinerelor generaţii, pentru promovarea calităţii învăţământului românesc”, şeful statului a conferit Ordinul “Meritul pentru Învăţământ”, în grad de Mare Ofiţer, Colegiului Naţional „Sfântul Sava” din municipiul Bucureşti.

De asemenea, cu prilejul aniversării a 150 de ani de la înfiinţare, în semn de „apreciere pentru rezultatele de excepţie obţinute în procesul de formare intelectuală şi umană a tinerelor generaţii, pentru promovarea calităţii învăţământului românesc”, Iohannis a conferit: Ordinul „Meritul pentru Învăţământ”, în grad de Comandor, Colegiului Naţional Pedagogic „Carol I” din municipiul Câmpulung, judeţul Argeş; Colegiului Naţional „Ferdinand I” din municipiul Bacău; Colegiului Naţional „B.P. Haşdeu” din municipiul Buzău; Liceului Tehnologic “Constantin Filipescu” din municipiul Caracal, judeţul Olt; Ordinul „Meritul pentru Învăţământ”, în grad de Ofiţer, Şcolii Gimnaziale „Ştefan Luchian” din municipiul Moineşti, judeţul Bacău; Şcolii Gimnaziale „Ion Creangă” din municipiul Brăila; Şcolii Gimnaziale „Căpitan Aviator Mircea T. Bădulescu” din municipiul Buzău; Şcolii Gimnaziale din comuna Glodeanu Siliştea, judeţul Buzău; Şcolii Gimnaziale „Horea” din comuna Cizer, judeţul Sălaj; Şcolii Gimnaziale „Ştefan cel Mare” din municipiul Alexandria, judeţul Teleorman.

 

Citește și: Eminescu: despre educație, lipsa de autoritate și golul moral

 

Cu prilejul aniversării a 100 de ani de la înfiinţare, în semn de „apreciere pentru rezultatele de excepţie obţinute în procesul de formare intelectuală şi umană a tinerelor generaţii, pentru promovarea calităţii învăţământului românesc”, şeful statului a conferit: Ordinul „Meritul pentru Învăţământ”, în grad de Ofiţer, Liceului Teoretic „Independenţa” din municipiul Calafat, judeţul Dolj; Ordinul „Meritul pentru Învăţământ”, în grad de Cavaler, Şcolii Gimnaziale „Stolnicul Constantin Cantacuzino” din comuna Isvoarele, judeţul Giurgiu, şi Şcolii Gimnaziale „Constantin Gerota” din municipiul Calafat, judeţul Dolj.

Preşedintele Iohannis a mai conferit Ordinul „Meritul pentru Învăţământ”, în grad de Ofiţer, Universităţii Tehnice „Gheorghe Asachi” din municipiul Iaşi cu prilejul aniversării a 80 de ani de la înfiinţare, în semn de „apreciere pentru rezultatele de excepţie obţinute în procesul de formare intelectuală şi umană a tinerelor generaţii, pentru promovarea calităţii învăţământului românesc”.

Şeful statului a mai acordat Ordinul Naţional „Serviciul Credincios” în grad de Cavaler profesorului universitar doctor Ion Necoară şi Ordinul Naţional „Pentru Merit” în grad de Cavaler conferenţiarului universitar doctor Lucian Drăguţ.

La ceremonie a participat și ministrul Educației, Liviu Pop.

 

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here