Cele notabile performanțe academice din 2017, premiate în cadrul Galei Studenților Români din Străinătate

0
Gala Studentilor Români din Străinătate 2018

Tinerii români cu cele mai bune rezultate academice obținute la universități din țară și din străinătate au fost premiați ieri în cadrul celei de-a IX-a ediții a Galei Studenților Români din Străinătate.
Rezultatele celor 39 de finalişti au fost recunoscute prin şase categorii de premii: studentul român al anului în Europa – nivel universitar şi nivel postuniversitar, studentul român al anului în America de Nord, studentul român al anului pe alte continente, studentul român Erasmus al anului, studentul anului în România.

Marele premiu – „Cel mai bun student român al anului” – a fost obţinut de Ana Maria Raclariu, studentă la Harvard.

Claudia Gabriela Mitrofan, studentă la University of Cambridge, a fost desemnată ca  „Studentul român al anului în Europa”, în timp ce premiul pentru „Studentul al anului în Europa” – nivel postuniversitar i-a revenit Mariei Bostenaru Dan, de la University of Hagen.

„Studentul român al anului în America de Nord” a fost a fost desemnat Dumitrescu Eduard, de la Clarkson University, Potsdam, New York.
La secţiunea „Studentul român al anului pe alte continente”, premiul a fost obţinut de Tulia Alexandra Savulov, de la Universitatea Anahuac Puebla (Mexic), iar la secţiunea „Studentul român Erasmus al anului” a fost primit de Raluca Andreea Manea, de la Universitate Caroline din Praga (Cehia). „Studentul anului în România” a fost desemnată Diana-Beatrix Velicu, de la UMF „Carol Davila”.
De asemenea, în cadrul galei au mai fost oferite premii speciale de către Fundaţia pentru SMURD şi Institutul Bancar Român.

Președintele de onoare LSRS: „Când într-o ţară cel mai mare vis al unui tânăr este să plece, avem o problemă”

Sebastian Burduja, președintele de onoare al LSRS a tras un semnal de alarmă cu privire la procentul mic de studenți români din străinătate care vor să se întoarcă în țară după finalizarea studiilor.
„Ştim că suntem pe locul doi în lume după Siria ca ritm de creştere a Diasporei, ca rată a imigrării. Sunt date ONU. Când într-o ţară cel mai mare vis al unui tânăr este să plece, avem o problemă. Când dintr-o ţară pleacă atât de mulţi şi conform sondajelor ligii peste o jumătate din absolvenţii români de studii în străinătate nu se mai gândesc la întoarcerea în România, avem o problemă. Şi mai puţin de un sfert se gândesc să revină vreodată. (…) Vă spun acest lucru pentru că sunt convins că dumneavoastră vă pasă şi că puteţi face ceva să schimbaţi aceste lucruri, că de aceea sunteţi în sala aceasta şi în fiecare an. Dacă nu dumneavoastră şi dacă nu noi toţi împreună, atunci cine, vă întreb? (…) România poate să fie prima din lume măcar la câteva lucruri. (…) Dacă sunteţi student român în străinătate sau absolvent şi aveţi gândul de a veni acasă, vă rog să o faceţi. Nu vă aşteptaţi la covor roşu, v-o spunem din proprie experienţă, nu vă aşteptaţi la multe uşi deschise. Faceţi-o pentru că este greu. Faceţi-o pentru că aici puteţi face ceva, puteţi lăsa în urmă ceva. Faceţi-o pentru că aici este acasă, că poate credeţi, ca noi, că România poate să fie prima din lume la ceva”, a declarat Sebastian Burduja, potrivit Agerpres.

 

Citește și:  UMF Târgu Mureș implementează două proiecte de prevenire a abandonului universitar şi creşterea performanţelor studenţilor din anul I

Consilierul prezidenţial Laurenţiu Ştefan a transmis în cadrul galei salutul preşedintelui Klaus Iohannis și aprecierea acestuia pentru laureați.

„Domnia sa felicită conducerea Ligii Studenţilor Români din Străinătate pentru toate proiectele derulate de-a lungul anului de organizatorii acestui eveniment şi, bineînţeles, pentru laureaţii acestei gale. După cum ştiţi, preşedintele României susţine recunoaşterea performanţei în toate domeniile, mai ales în domeniul educaţional. Protestele din Diaspora din acest an au arătat că românii din străinătate sunt din ce în ce mai interesaţi de calitatea guvernării din România şi că rămân implicaţi în treburile publice ale ţării. Am intrat de câteva zile în anul Centenarului Marii Uniri. Celebrarea Centenarului îi va aduce împreună pe românii de pretutindeni. Este momentul unor proiecte de viitor pentru România următorului Centenar, inclusiv proiecte care să îi aducă pe cetăţenii români din străinătate cât mai aproape de ţara lor, într-un spirit de unitate şi solidaritate naţională. LSRS se poate implica în definirea priorităţilor ţării noastre pentru următorii 100 de ani”, a afirmat consilierul prezidenţial, citat de aceeași sursă.

Sursă foto: www.facebook.com

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here