Ministrul Gabriel Petrea nu este de acord cu restrângerea gratuităților privind transportul feroviar pentru studenți

0
gabriel-petrea-studenti-romani-marea-britanie

Ministrul Consultării Publice și Dialogului Social, Gabriel Petrea, și-a exprimat dezacordul față de amendamentele din Senat care limitează transportul gratuit al studenților cu trenul. „Am văzut amendamentele din Senat cu privire la transportul gratuit al studenților și nu sunt de acord cu ele. Programul de guvernare specifică foarte clar că studenții vor beneficia de gratuitate pe tren. De aceea consider că forma adoptată și asumată de Guvern este cea dorită de studenți și așa trebuie să rămână”, spune Gabriel Petrea referitor la amendamentele aduse proiectului de lege pentru aprobarea OUG 2/2017, conform Agerpres.

Ministrul a declarat că nu trebuie restrânsă gratuitatea în privința transportului studenților. „Împreună cu reprezentanții Ministerului Transporturilor, cu cei de la CFR, am stabilit niște principii pe care trebuie să le respectăm, (…) pe care noi, în ședința de Guvern, când am adoptat acea hotărâre de Guvern, ni le-am asumat”, a declarat acesta, referindu-se la hotărârea ce vizează aprobarea normelor metodologice privind acordarea facilităților de transport intern feroviar și cu metroul pentru elevi și studenți.

Potrivit lui Petrea, în acea hotărâre se specifică foarte clar faptul că studenții din România, indiferent de forma de învățământ, de vârstă și de distanța pe care se deplasează, au gratuitate la transportul cu trenul. “Nu e normal să-mi schimb punctul de vedere că acum a ajuns OUG-ul în Parlament. (…) Mai mult decât atât, studenții beneficiază de mobilitate, de programe de internship, de practică, de vizite de studiu. Și ele fac parte din planul de învățământ și trebuie incluse în această gratuitate”, a arătat Petrea.

Citește și: Educația în Roma Antică: formarea unui bun cetățean

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) a solicitat Parlamentului să respingă cele două amendamente la proiectul de lege pentru aprobarea OUG 2/2017. Aceste amendamente au fost formulate și avizate de Comisia pentru buget-finanțe din Senat (care stabilește că gratuitate la transportul feroviar se acordă studenților doar pe ruta localitate de domiciliu — localitate în care studiază), respectiv de Comisia pentru învățământ (care stabilește că doar studenții până la vârsta de 35 de ani beneficiază de gratuitate la transportul feroviar), potrivit unui comunicat al ANOSR.

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here