Focar de hepatitã viralã în scolile din comuna Bogdãnești

0

Boala mâinilor murdare

Un focar de hepatitã viralã A a fost confirmat la douã școli din comuna Bogdãnesti.

Peste 15 elevi ai școlii din satul Orgoiesti, precum și ai școlii din Bogdãnesti au fost diagnosticați cu aceastã boalã, multi dintre ei fiind internati în spital.

Grãdinita din Orgoiesti a fost închisã, iar în prezent este efectuatã o campanie de vaccinare a prescolarilor, a elevilor din clasa zero, clasa I si clasa a VIII-a.

De remarcat cã școala din Orgoiesti nu are autorizatie sanitarã de functionare.

Primãria Bogdãnesti s-a implicat în a depista sursa focarului de infectie, luând probe la apa de la retea si din fântâni.

Pânã acum probele trimise la analizã au arãtat cã apa corespunde din punct de vedere bacteorologic.

DSP Vaslui a trimis la medicul de familie din comuna Bogdãnesti mai multe doze de vaccin pentru eradicarea focarului.

„Boala mâinilor murdare” circulã prin școlile din comuna Bogdãnesti, unde învatã peste 550 de copii, prescolari si scolari.

Peste 15 elevi au fost diagnosticati cu hepatitã viralã A, multi dintre ei fiind internati la spital.

Citiți și Educația de azi șlefuiește destinele de mâine

Focarul a început imediat dupã începerea scolii, când cîtiva elevi s-au simtit rãu. La spital, ei au fost diagnosticati cu hepatitã, virusul extinzându-se apoi la mai multi elevi.

Potrivit medicului de familie si directorului scolii, din comuna Bogdãnesti, situatia este acum sub control.

„Situatia este sub control. Au fost si cei de la Directia de Sãnãtate Publicã si doctorul de familie. De asemenea, asistenta socialã din comunã a fost anuntatã, precum si cei de la Inspectoratul scolar, care au venit la noi.

Copiii s-au îmbolnãvit imediat cum a început scoala, dar am luat toate mãsurile de dezinfectie, iar cei care sunt suspecti sunt luati în evidentã imediat”, ne-a precizat directorul scolii din Bogdãnesti.

Medicul de familie ne-a precizat cã sunt 10-15 copii din toatã comuna, elevi la scolile din Orgoiesti si la grãdinite, precum si din Bogdãnesti.

Cei mai multi bolnavi sunt din satul Orgoiesti, semn cã acolo este focarul cel mai puternic. De fapt, aici s-a închis si grãdinita, pãrintii mergând ieri cu copiii care încã nu s-au îmbolnãvit, în localitatea Untesti, la medicul de familie, pentru a fi vaccinati.

“S-a primit vaccin suficient, acum suntem în campania de vaccinare si dezinfectare a sãlilor de clasã si de grãdinitã, unde au fost cei mai multi copii depistati cu acest virus al hepatitei A. De asemenea, facem si o campanie de constientizare a pãrintilor, pentru a învãta copiii sã-si spele mâinile înainte de a mânca, pentru cã, trebuie sã recunoastem, sunt oameni care nu stau prea bine la capitulul curãtenie si igienã personalã”, a spus medicul de familie din Bogdãnesti.

Igienã necorespunzãtoare

Având în vedere cã igiena necorespunzãtoare este cauza acestei boli, potrivit conducerii Inspectoratului Scolar Judetean Vaslui, pãrintii elevilor diagnosticati au fost chemati la scoalã pentru sesiuni de informare privind igiena.

„Situatia de la Bogdãnesti este foarte bine monitorizatã, directorul a fãcut o convocare cu pãrintii, care au fost informati despre mãsurile de igienã necesare.

Copiii au fost internați, iar o parte au revenit deja la cursuri. Sper sã nu se avanseze cu cazurile”, a declarat Gabriela Plãcintã, inspector scolar general la ISJ Vaslui.

Scoala din Orgoiesti este una din numeroasele unitãti de învãtãmânt din judet care nu detin autorizatie sanitarã de functionare.

În judetul Vaslui, aproximativ 300 de unitãti scolare nu au o astfel de autorizatie pentru cã majoritatea nu îndeplinesc conditiile igienico-sanitare conform legislatiei sanitare în vigoare.

Grupurile sanitare si lipsa apei curente sunt principalele probleme care, de cele mai multe ori, duc la astfel de situatii de îmbolnãvire.

sursa: vremeanoua.ro

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here