Fluența în engleză, fricile interioare și gândirea strategică

0

“Înțeleg engleza, dar nu-mi vin cuvintele când trebuie să vorbesc”, ”Mă blochez când sunt este nevoie să vorbesc în engleză. Mi-e frică să nu zic ceva greșit“, ”Am vocabular, citesc și chiar scriu emailuri în engleză, dar când trebuie să vorbesc în întâlniri, îmi este greu să mă exprim”.

Îți sună familiar aceste afirmații? În jurul nostru, auzim deseori aceste exprimări din partea adulților dornici să învețe engleza.

Dacă DA, dacă îți sună cunoscute mărturisirile de mai sus, aruncă repede un ochi peste recomandările ce urmează și poate vei simți o oarecare relaxare descoperind că ceea ce îți propui tu sau ceilalți nu e atât de greu pe cât pare. Fluență în engleză? Îți propunem o strategie, dar nu uita, cel mai important e să tratezi tot procesul de învățare ca pe o joacă…serioasă.

Așadar, vom afla împreună în următorele 2 minute:

– Care sunt barierele auto-impuse de comunicare atunci când vine vorba de limba engleză
– Cum reușim să ne perfecționăm și să vorbim fluent în engleză

Crezi sau nu, fluența în limba engleză se leagă strâns de încrederea în sine. Totul vine din modul cum am fost învățați să ne raportăm la greșeală, din temerile pe care le avem, care se transpun inclusiv în frica de a vorbi în limba engleză. Acestea nu sunt neapărat legate de vorbitul într-o limbă străină sau vorbitul în public, ci mai degrabă sunt generice. Teama de eșec, de greșeală, de a nu face lucrurile perfect, de a fi judecat de către ceilalți, teama de penibil, slaba încredere de sine sunt doar câteva dintre barierele unei comunicări eficiente în engleză, în particular sau în orice altă limbă, în general.

Totul ține de atitudine. Dacă ai impresia că în jurul tău toți vorbesc engleză mai bine decât tine, cel mai potrivit ar fi să aplici elemente de gândire strategică:

(1) Mută-ți interesul și centrează-te mai mult pe interlocutorul tău și fii mai puțin centrat pe tine atunci când comunici (adică fii mai puțin preocupat dacă greșești ceva sau nu). Cu alte cuvinte: dacă vrei să fii fluent în engleză, pregătește-te să fii clovn mai întâi.

(2) Privește limba străină ca pe un instrument prin care este important doar să te faci înțeles, să duci mesajul tău către ceilalți și mai puțin ca pe un aspect al vieții tale care nu este așa cum și-ai dori (adică, perfect!).

Drumul către o engleză excelentă începe cu…

– primul pas. Da, pare desuet, dar cititul în limba engleză te ajută foarte mult să poți vorbi fluent. Mintea înmagazinează, adună pasiv cuvinte și expresii pe care va ști la momentul potrivit să le acceseze rapid. Pe lângă lectură, ascultă radio, audio books sau podcasts în engleză – avantajul acestui tip de exercițiu de ascultare este că obții o pronunție cât mai naturală. Începe apoi să discuți în fraze scurte. Nu complica discursul și încearcă să îți formezi o disciplină interioară în luarea deciziilor rapide – dacă vrei să spui un lucru, rămâi ancorat în acea idee și exprim-o cât mai clar și simplu. Nu te abate cu înflorituri de la o idee la alta; cum s-ar spune stai pe drumul drept. Acest exercițiu îți dă claritate în gândire pe termen lung, în toate aspectele vieții personale, nu doar cele legate de vorbitul într-o limbă străină.

– al doilea pas. Lasă deoparte grijile cu privire la gramatică! Structurile gramaticale învățate în teorie se aplică mai greoi în practică, cel puțin la început. De exemplu, este cât se poate de normal ca la început, folosirea “IF clauses” să îți reducă din cursivitatea discursului, având în vedere că sunt mai multe aspecte de gramatică de care este nevoie să ții cont simultan, și acest proces cere timp. Dar intuiția lingvistică se dezvoltă în context, adică vorbind cât mai mult, în situații și despre subiecte cât mai diverse. Cu cât te vei teme mai mult să nu greșești, cu atât mai mult te vei bloca în conversație. Și reversul medaliei: cu cât vorbești mai mult, chiar și cu greșeli, cu atât vei prinde încredere în tine că te descurci, și de aici îți iei încrederea pentru următorul subiect de dezbătut în engleză, și mai elaborat, și uite așa, cărămidă peste cărămidă se construiește fluența la care visăm cu toții.

– următorul pas recomandat o să îți placă cel mai mult. Uită-te la cât mai multe filme si videouri… pe Netflix, Ted Talks. Dar cu subtitrări în engleză. Vizualul o să aibă mereu impact mai mare asupra creierului decât auditivul. Când dai de ceva care te interesează, un cuvânt, o formulare sau pur și simplu o frază care îți place, noteaz-o. Pentru asta este bine să ai mereu lângă tine o agendă. N-o să-ți vină să crezi, dar această practică te va ajuta mult mai mult decât îți imaginezi!

– pasul al patru-lea îl reprezintă structurile și expresiile pe care le vei putea aplica la un moment dat precum un automatism, ceea ce îți va da siguranță din ce în ce mai multă. Repetă-le de câte ori vrei și concentrează-te asupra modului de pronunție. După un timp, vei ajunge să le pronunți aproape de accentul nativ, iar acest lucru te va ajuta să prinzi curaj să vorbești (două sugestii de link-uri care te pot ajuta în sensul acesta: MinooAngloLink și EnglishTeacherEmma.

Nu uita: vorbirea înseamnă comunicare. Cel mai important este să îți transmiți mesajul, să te faci înțeles. Dacă ai reușit asta, ți-ai atins scopul. Restul (ce ține de rafinarea și perfecționarea modului de exprimare) se face în timp, cu răbdare, constanță și…respectarea pașilor de mai sus.

Ca centru de limbă engleză cu experiență pe piața educațională de peste 10 ani, la Flying Colours recomandăm și aplicăm aceste sfaturi constant. Credem că însușirea unei limbi străine, cu precădere în cazul nostru, a limbii engleze, înseamnă dezvoltare personală și creștere interioară a eului. Ne asumăm un rol mai înalt, cel de mentor.

Când spunem 𝗙l𝘆𝗶𝗻𝗴 𝗖𝗼𝗹𝗼𝘂𝗿𝘀 𝗶̂𝗻 𝟱 𝗽𝗮𝘀̦𝗶, ne referim la întreg 𝗰𝗼𝗻𝗰𝗲𝗽𝘁 𝗙𝗹𝘆𝗶𝗻𝗴 𝗖𝗼𝗹𝗼𝘂𝗿𝘀 𝗱𝗲 𝗹𝗶𝗺𝗯𝗮̆ 𝗲𝗻𝗴𝗹𝗲𝘇𝗮̆. Aici învățarea limbii engleze îmbină perfect stilul prietenos și profesionist al mentorilor cu cel dinamic și vesel al cursanților, fie ei copii, adolescenți, adulți sau cursuri corporate.

𝟭. 𝗣𝗼𝗿𝗻𝗶𝗺 𝗰𝘂 𝗲𝘃𝗮𝗹𝘂𝗮𝗿𝗲𝗮 𝗱𝗲 𝗻𝗶𝘃𝗲𝗹, care este gratuită. Aceasta ne ajută să vedem de unde pornim și ne motivează atât pe noi, dar mai ales pe cursanții noștri.
𝟮. 𝗦𝘁𝗮𝗯𝗶𝗹𝗶𝗺 𝗼𝗯𝗶𝗲𝗰𝘁𝗶𝘃𝗲. Apreciem nivelul de engleză la care vom ajunge într-un anumit interval de timp, ce tipuri de examene Cambridge sau/și IELTS avem ca obiective.
𝟯. 𝗔𝗳𝗹𝗮̆𝗺 𝘀𝘁𝗶𝗹𝘂𝗹 𝗱𝗼𝗺𝗶𝗻𝗮𝗻𝘁 𝗱𝗲 𝗶̂𝗻𝘃𝗮̆𝘁̦𝗮𝗿𝗲 𝗽𝗲𝗻𝘁𝗿𝘂 𝗳𝗶𝗲𝗰𝗮𝗿𝗲 𝗰𝘂𝗿𝘀𝗮𝗻𝘁 (la Flying Colours aplicăm teoria privind stilurile de învățare VARK – Visual, Auditory, Read/write & Kinesthetic).
𝟰. 𝗙𝗼𝗿𝗺𝗮̆𝗺 𝗴𝗿𝘂𝗽𝗲𝗹𝗲 𝗱𝗲 𝗰𝘂𝗿𝘀𝗮𝗻𝘁̦𝗶 luând în calcul vârsta, nivelul limbii engleze, plus încă două elemente foarte importante – 𝘀𝘁𝗶𝗹𝘂𝗹 𝗱𝗲 𝗶̂𝗻𝘃𝗮̆𝘁̦𝗮𝗿𝗲 𝗱𝗼𝗺𝗶𝗻𝗮𝗻𝘁 𝘀̦𝗶 𝗽𝗲𝗿𝘀𝗼𝗻𝗮𝗹𝗶𝘁𝗮𝘁𝗲𝗮 𝗰𝘂𝗿𝘀𝗮𝗻𝘁𝘂𝗹𝘂𝗶. Mentorii pot să îmbine strategii de predare și sedimentare a limbii și în același timp să existe acea “𝗰𝗵𝗶𝗺𝗶𝗲” 𝗰𝗮𝗿𝗲 𝗶𝗻𝘀𝗽𝗶𝗿𝗮̆ 𝗰𝘂𝗿𝘀𝗮𝗻𝘁̦𝗶𝗶 𝘀𝗮̆ 𝘀𝗲 𝗶̂𝗺𝗽𝗿𝗶𝗲𝘁𝗲𝗻𝗲𝗮𝘀𝗰𝗮̆ 𝗰𝘂 𝗰𝗼𝗹𝗲𝗴𝗶𝗶 𝘀̦𝗶 𝗰𝘂 𝗺𝗲𝗻𝘁𝗼𝗿𝗶𝗶.
𝟱. 𝗠𝗮̆𝘀𝘂𝗿𝗮̆𝗺 𝗰𝘂 𝗼𝗯𝗶𝗲𝗰𝘁𝗶𝘃𝗶𝘁𝗮𝘁𝗲 𝗿𝗲𝘇𝘂𝗹𝘁𝗮𝘁𝗲𝗹𝗲 la finalul fiecărui an academic sau fiecărui program desfășurat pentru companii.

Modul de lucru prezentat mai sus este totodată și un ghid asumat care îți oferă o idee despre cum să știi să alegi un centru de limba engleză de top. Ca parteneri oficiali Cambridge English, 𝗽𝗿𝗲𝗺𝗶𝗮𝘁̦𝗶 𝗶̂𝗻 𝗰𝗮𝗱𝗿𝘂𝗹 𝗰𝗼𝗺𝗽𝗲𝘁𝗶𝘁̦𝗶𝗲𝗶 𝗣𝗿𝗲𝗽𝗮𝗿𝗮𝘁𝗶𝗼𝗻 𝗖𝗲𝗻𝘁𝗿𝗲 𝗔𝘄𝗮𝗿𝗱𝘀 𝟮𝟬𝟮𝟬 de către Cambridge Assessment English, susținem excelența prin:

– 𝟭𝟬𝟬% 𝗿𝗮𝘁𝗮̆ 𝗱𝗲 𝗽𝗿𝗼𝗺𝗼𝘃𝗮𝗿𝗲 𝗹𝗮 𝗲𝘅𝗮𝗺𝗲𝗻𝗲𝗹𝗲 𝗖𝗮𝗺𝗯𝗿𝗶𝗱𝗴𝗲 𝘀̦𝗶 𝗜𝗘𝗟𝗧𝗦, în ultimii 4 ani consecutivi
– limităm numărul cursanților în grupă la maxim 8 în anul academic 2020-2021. Sălile din sediul Flying Colours sunt spațioase, aerisite și dezinfectate constant. Vrem lecții interactive și vesele. În siguranță!
– predare 𝗘𝗻𝗴𝗹𝗶𝘀𝗵 𝗼𝗻𝗹𝘆

Alege-ți cursul de engleză din lista de pe site și vino să ne cunoaștem! Pentru că engleza este un life skill!

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here