Examene online la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) „Iuliu Haţieganu” din Cluj

1
examen teza

Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) „Iuliu Haţieganu” din Cluj-Napoca anunţă că va organiza online toate examenele studenţilor în acest an univeristar, dar şi diferitele concursuri.

„Universitatea de Medicină şi Farmacie ‘Iuliu Haţieganu’ a identificat soluţii pentru ca întreaga activitate didactică să se desfăşoare în mediul online încă de la începutul lunii martie, reuşind astfel să asigure continuitatea formării tuturor celor peste 7000 de studenţi în cele mai bune condiţii. În conformitate cu ultimele decizii ale Ministerului Educaţiei şi Cercetării, în şedinţa din data de 30 aprilie 2020 a Senatului universităţii, a fost adoptată o serie de proceduri care permit multiple metode de examinare online. Astfel, vor fi susţinute online toate examenele studenţilor din ciclul de licenţă şi de master, atât sesiunea aferentă semestrului II, cât şi cea de reexaminare. Examenul de licenţă, sesiunea septembrie 2020, se va putea de asemenea desfăşura online, dacă situaţia epidemiologică o va impune”, se arată într-un comunicat trimis, joi, de UMF.

În prealabil, studenţii vor face simulări ale examenelor, în noul sistem de evaluare.

„Studenţii îşi vor susţine examenele oral, pe platforma Microsoft Teams. Le vor fi evaluate atât cunoştinţele teoretice, cât şi cele practice. La disciplinele clinice se va folosi examenul clinic obiectiv structurat (OSCE – Objective Structured Clinical Examination), o examinare de tip hands on, utilizată frecvent în medicină, mai ales în ţările occidentale, pentru a testa competenţele şi abilităţile clinice ale candidaţilor. Metoda a fost implementată în premieră la noi în ţară de Facultatea de Medicină a Universităţii de Medicină şi Farmacie ‘Iuliu Haţieganu’, încă de acum doi ani, în scopul standardizării şi asigurării transparenţei evaluării studenţilor şi rezidenţilor. În perioada imediat următoare, noul sistem de evaluare online va fi definitivat şi testat, fiecare student va trece printr-o simulare de examen, toate cadrele didactice având la rândul lor posibilitatea de a experimenta o astfel de examinare înainte de începerea propriu-zisă a sesiunii”, se mai arată în comunicat.

Studenții de la medicină s-au alăturat luptei cu COVID-19

Potrivit sursei citate, UMF este pregătită să finalizeze anul universitar în sistem online şi în perioada următoare se vor desfăşura online şi activităţile didactice pentru ciclul de doctorat, precum şi susţinerea tezelor de doctorat, la fel cum vor fi şi concursurile pentru ocuparea posturilor didactice, examenele de promovare în cariera didactică şi obţinerea atestatului de abilitare pentru cooptarea în Şcoala Doctorală a universităţii.

„Apreciez efortul şi dăruirea tuturor cadrelor didactice ale universităţii, care s-au adaptat extrem de eficient şi rapid la noua situaţie, precum şi cel al studenţilor, care au înţeles şi au acceptat acest demers. Am reuşit, într-un timp foarte scurt, să implementăm cea mai eficientă platformă online, astfel încât toate cursurile şi examenele să se desfăşoare în condiţii foarte bune. Sunt paşi importanţi făcuţi înspre viziunea noastră de examinări viitoare standardizate în cadrul UMF ‘Iuliu Haţieganu’, aşa cum se practică la universităţile prestigioase din lume. Să luăm din această situaţie de criză ceea ce ne poate folosi în viitor, identificând oportunităţi unde este posibil”, a declarat, potrivit comunicatului, rectorul UMF Cluj-Napoca, prof. dr. Anca Dana Buzoianu.

2019. Ce cărți au citit românii

un comentariu

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here