Elevii pot învăța pentru evaluarea națională de pe Youtube și TikTok

1

Elevii de clasa a VIII-a pot învăța, mai nou, pentru Evaluarea Națională de pe TiKTok, Youtube, Instagram și Facebook, prin intermediul unor video-uri educaționale care conțin cele mai importante concepte din materia de Limba și literatura română.

Examenul elevilor de clasa a VIII-a este unul dintre cele mai controversate subiecte din ultimul timp. Un an de școală online cu multe probleme și goluri de învățare, tipuri noi de subiecte, modul diferit de evaluare a competențelor și cunoștințelor, toate acestea ridică numeroase întrebări atât în rândul elevilor, cât și al părinților și profesorilor.

În acest context, echipa A FOST ODATĂ s-a mobilizat în timp record și a pregătit 12 clipuri educaționale care conțin cele mai importante teme din materia de Limba și literatura română: Rezumatul, Idei principale și idei secundare, Cuvântul, Tipare textuale I (descriptiv, narativ), Tipare textuale II (dialogal, explicativ, argumentativ), Textul nonliterar, Jurnalul, scrisoarea, emailul, Textul dramatic, Personajul și modalități de caracterizare, Textul liric, Cum compari două texte, Forma corectă a cuvintelor. Alături de cele 12 clipuri, elevii pot găsi pe www.afostodata.net și fișe de lucru și demonstrații realizate pornind de la exemple concrete care să îi ajute să înțeleagă aceste concepte, nu doar să le învețe pe dinafară.

Cu ce se diferențiază această abordare?

Materialele sunt realizate sub forma unor video-uri de Youtube pe înțelesul generației 2021. Scopul echipei nu este să dubleze materia din manual, ci să o prezinte într-o formă nouă, modernă și relaxată. Acest conținut se va regăsi și sub hashtag-ul #InvatapeTikTok, în mediul unde acești „digital natives” își petrec o mare parte din timp.

Materialele sunt realizate prin proiectul Evaluare Națională online 2021 dezvoltat de echipa A FOST ODATĂ, finanțat prin programul Start ONG.

„Vrem ca elevii să învețe de plăcere, să ne urmărească pentru că văd potențialul acestor mijloace de educație alternativă. E o mare responsabilitate, mai ales că am schimbat modul tradițional în care se prezintă aceste concepte, dar cineva trebuia să înceapă. Mă bucur că suntem noi cei pe care elevii se pot baza anul acesta.”, spune Andra Cărbunaru, fața prietenoasă care le explică copiilor materia pe înțelesul lor.

Cu această ocazie, echipei i s-a alăturat profesorul de Limba și literatura română Bogdan Rațiu din Târgu-Mureș, care îi aduce pe copii mai aproape de literatură prin metode mai puțin convenționale: muzică, filme, podcast-uri și prin simple discuții deschise. „În lecțiile pe care le pregătim ne-am propus să cuprindem o parte din materia de examen mizând pe formarea competențelor evaluate și provocând elevii să gândească în spiritul examenului: atât din perspectiva noilor conținuturi, cât și tipurilor de itemi”, spune Bogdan Rațiu.

Zilele în care vor fi publicate materiale noi vor fi luni și joi. Ne găsiți pe site, Youtube A fost Odată, facebook.com/afostodată și TikTok.com/ a_fost_odată.

 

***

Despre A fost odată

Asociația pentru Educație Digitală Bigger Picture acționează în zona de educație non-formală și cultură. Misiunea noastră este să producem conținut de calitate într-o manieră modernă și digitală, promovând diversitatea și incluziunea. Asociația pentru Educație Digitală Bigger Picture dezvoltă afostodata.net, un concept unic în România care conține povești, basme, povestiri în formate audio, video, dar și în limba semnelor. Content-ul poate fi accesat ca stream, dar și ca download. În plus, punem la dispoziție conținutul audio și ca Podcast în iTunes și Spotify. De la începutul anului 2020, suntem acreditați ca mijloc de învățământ de către Ministerul Educației. Mai multe detalii despre proiect pe https://afostodata.net/clasa-a-8-a/. Telefon – Măriuca Mihăilescu, 0740 864 584.

***

Despre Start ONG

Start ONG este un program lansat de Kaufland România și implementat de Asociația Act for Tomorrow. Domeniile vizate sunt: educație, sănătate, mediu, social și cultură. Valoarea totală a programului este 500.000 euro. Programul Start ONG este cel mai simplificat instrument de finanțare comunitară destinat ONG-urilor tinere, instituțiilor non-administrative și grupurilor informale/de inițiativă.

Citește și Echipa A FOST ODATĂ lansează EDUboost, podcasturi cu teme de educație civică explicate pe limba copiilor

un comentariu

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here