Elevii din învățământul profesional și tehnic pot beneficia de masă și cazare gratuită

0
învățământ-invatamant-profesional

Elevii înscriși în învățământul profesional și tehnic cu durata de minimum trei ani pot beneficia de masă și cazare gratuită în cantinele și internatele școlare, au stabilit senatorii în ședința de plen prin adoptarea propunerii legislative pentru completarea art.12 din Legea nr.1/2011 a educației naționale, relatează Agerpres.

Propunerea legislativă, inițiată în legislatura trecută de un grup de senatori PSD, a fost amendată în Comisia de învățământ a Senatului. Raportul Comisiei de învățământ a fost însușit de plen, Senatul fiind cameră decizională în acest caz.

Forma adoptată de Camera Deputaților stabilea că „elevii din învățământul profesional și tehnic beneficiază de masă și cazare gratuită”, dar senatorii au modificat textul actului normativ introducând sintagma “pot beneficia”.

Prin acest act normativ s-a urmărit reducerea abandonului școlar

În forma inițială a propunerii legislative se prevedea că „aceste cheltuieli cu cazarea și masa elevilor din învățământul profesional și tehnic se asigură din sumele defalcate din taxa pe valoarea adăugată, aprobate anual prin legea bugetului de stat cu această destinație la propunerea Ministerului Educației și Cercetării Științifice”.

Plenul a fost de acord cu amendamentul Comisiei de învățământ, care prevede că „acoperirea cheltuielilor pentru cazarea și masa acestora se poate asigura din bugetele locale sau de la consiliile județene prin decizii proprii”.

Citește și:  CEDCD cere instalarea camerelor video în toate școlile speciale din România și evaluarea psihologică a personalului

Secretarul de stat în Ministerul Educației Petru Andea a precizat că Guvernul susține această propunere legislativă în forma amendată de Comisie și a explicat că prin acest act normativ „autoritățile locale nu au obligația, ci dreptul să acorde din fonduri proprii o astfel de finanțare”.

„Prin această inițiativă legislativă se creează un cadru juridic necesar pentru autoritățile locale în așa fel să poată să finanțeze școlile locale cu precădere acolo unde au mare nevoie de formarea de profesioniști”, a explicat președintele Comisiei de învățâmânt din Senat, Ecaterina Andronescu.

Senatorul PSD Liliana Sbîrnea a adăugat că majoritatea celor care se îndreaptă către învățământul profesional provin din familii cu o situație precară și că prin acest act normativ s-a urmărit reducerea abandonului școlar.

Pentru ca acest proiect să aibă finalitate „trebuie gândită foarte bine finanțarea”

Senatorul Dorin Bădulescu de la PMP a afirmat că prin actul normativ inițial se crea o obligativitate, iar prin amendare — „o posibilitate”. „Lăsând la latitudinea administrației publice locale să finanțeze o astfel de activitate, tare mă tem că vom promova un proiect de lege care nu va avea finalitate. Dacă vrem cu adevărat să obținem rezultate în acest sens, trebuie instituită obligativitatea și prevăzută sursa de finanțare, partajat. Nu neapărat în sarcina autorităților publice locale, care și așa au foarte multe de plată. (…) Trebuie reanalizat proiectul și creată posibilitatea de creare a mesei și cazării gratuite pentru învățământul profesional, nu doar posibilitatea. Trebuie gândită foarte bine finanțarea”, a spus Dorin Bădulescu.

Senatorul Eugen Țapu Nazare a precizat că grupul PNL din care face parte susține acest proiect. De asemenea, senatorul Cseke Atila a anunțat susținerea grupului UDMR pentru proiect. Senatorul USR Mihai Goțiu consideră că „e vorba nu doar de posibilitate, ci și de responsabilitate din partea comunităților locale și/sau a consiliilor județene pentru a asigura masa și cazarea”.

Senatul, în calitate de cameră decizională, a adoptat propunerea cu 91 de voturi pentru, două abțineri și un vot împotrivă.

 

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here