CEDCD cere instalarea camerelor video în toate școlile speciale din România și evaluarea psihologică a personalului

0
CEDCD-camere-video-scoli-speciale

Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilități (CEDCD) solicită Guvernului emiterea unui act normativ de urgență care să prevadă, printre altele, instalarea de camere video în toate școlile speciale din România și evaluarea psihologică a personalului din respectivele unități. Solicitarea vine ca urmare acuzelor legate de presupusele abuzuri  la care ar fi fost supuși copiii cu dizabilități de la Școala Specială nr. 4 din București, scrie Agerpres.

Reprezentanții CEDCD susțin că situația de la Școala Specială nr. 4 nu ar fi un act izolat și cere Guvernului și Ministerului Educației ca, până la demararea procesului de reformă în sistemul de educație, să fie emis un act normativ în regim de urgență, care să prevadă instalarea de camere video în toate cele 176 de școli speciale din România și demararea unei anchete exhaustive în școlile speciale din țară cu privire la situația abuzurilor împotriva elevilor.

De asemenea, CEDCD solicită demararea unui program național de evaluare psihologică a personalului didactic și nedidactic din școlile speciale din România cu experți evaluatori independenți și elaborarea unui plan de măsuri de prevenire a abuzurilor și violențelor în școlile speciale, precum și acordarea accesului reprezentanților societății civile în unitățile de învățământ special pentru efectuarea de vizite de monitorizare.

Acuzele CEDCD cu privire la Școala Specială nr. 4

Pe de altă parte, Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilități anunță că a sesizat Secția 26 Poliție ca urmare a amenințărilor primite de angajatul care a dezvăluit abuzurile la care ar fi fost supuși copiii de la Școala Specială nr. 4.

„Urmare a amenințărilor la adresa vieții și integrității fizice a domnului Filip Toni, angajatul Școlii Speciale nr. 4, care a dezvăluit abuzurile din unitatea de învățământ, din partea unuia dintre reclamați, CEDCD a sesizat Secția 26 Poliție și a solicitat sprijin pentru prevenirea oricărei forme penale de retaliere împotriva acestuia”, declară reprezentanții Centrului.

Citește și: Situaţia imposibilă a dascălilor în faţa elevilor problemă și criza de autoritate din societate

 

Potrivit CEDCD, copiii cu dizabilități din Școala Specială Gimnazială nr. 4 „sunt bătuți cu brutalitate în mod sistematic de cadrele didactice, sunt legați cu funia și transportați către diferite zone ale unității de învățământ, sunt agresați fizic, psihic și emoțional permanent”, iar aceste fapte au fost sesizate de-a lungul timpului de către doi angajați ai școlii la IȘMB și DGASPC Sector 4.

Totuși, părerile sunt împărțite

În ciuda celor susținute de CEDCD în legătură cu vinovăția personalului de la Școala Specială Nr. 4, Maria Manea, inspector școlar în cadrul Inspectoratului Școlar al Municipiului București, a precizat că la acest moment nu există reclamații din partea vreunui părinte care are copilul înscris la respectiva școală, scrie aceeași sursă.

Mai mult decât atât, Marius Nistor, președintele Federației Sindicale Spiru Haret, a explicat în cadrul unei conferințe că dispozitivul care apare în filmulețul cu pricina ar fi un mijloc de a-i ajuta pe copiii cu dizabilități să meargă încolonați și că este un mijloc de protecție pentru aceștia, nu un mijloc de tortură. De asemenea, acesta susține că dispozitivul respectiv este utilizat în unități similare din țări precum Slovenia, Elveția sau Marea Britanie.

De asemenea, directoarea Școlii Gimnaziale Speciale numărul 4 din București, Polina Hristu, a afirmat vineri că acuzațiile aduse la adresa școlii vor fi verificate din punct de vedere disciplinar.

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here