Elevi din Turda, premiați pentru o aplicație mobila care înlocuiește cheia

1
Key & keyhole with light coming from it

O echipă de elevi din Turda au arătat încă o dată că elevii români nu duc lipsă de ingeniozitate când vine vorba de IT, în cadrul unui concurs desfășurat joi, la Cluj-Napoca. Elevii de la Colegiul Naţional „Mihai Viteazu” din Turda a câștigat premiul de 10.000 de lei pentru un dispozitiv de deschidere în închidere a ușii care poate fi controlat printr-o aplicație mobilă și poate înlocui cheia clasică, conform informațiilor Mediafax.

Aplicaţia „Lockee” a fost prezentată în cadrul programului de mentorat şi educaţie practică „Descoperă-ţi pasiunea în IT”, dezvoltat de Asociaţia For IT Cluj-Napoca, unde a ocupat locul I.

„Am încercat să schimbăm felul în care funcţionează cheia clasică. Printr-o aplicaţie pe telefoanele cu sistemul Android sau printr-un portal web reuşim să închidem sau să deschidem uşa. Ideea noastră prevede, pe lângă aplicaţie, şi un dispozitiv ataşat de uşă, care va deschide sau închide uşa printr-o simplă apăsare de buton pe ecranul unui telefon mobil. Cu ajutorul acestei aplicaţii nu mai este nevoie de cheie şi se poate da permisiunea unei persoane ca să intre în casă, la musafiri sau la chiriaşi. Beneficiarul aplicaţiei noastre nu mai trebuie să poarte cheia de la casă la el, ci doar să aibă telefonul”, a declarat Dănuţ Miron, elev în clasa a XII-a.

Aplicația perfectă pentru cei care își pierd cheile

Elevul spune că aplicaţia este foarte utilă în cazul în care proprietarul îşi pierde cheia de la casă sau o persoană trebuie să intre în casa cuiva care este în concediu, iar în apartament s-a produs o inundaţie, de exemplu.

„Am lucrat la acest proiect de la începutul verii şi l-am finalizat acum. Pe lângă aplicaţia de telefon, am conceput şi dispozitivul care trebuie ataşat de uşă, al cărui cost se ridică la circa 200 de lei, având la bază un motoraş care acţionează o yală de la uşă”, a spus Miron.

Aplicație care poate ajuta votul din diaspora

Echipa  de la Liceul de Informatică „Tiberiu Popoviciu” Cluj-Napoca s-a clasat pe locul II în cadrul concursului,  creând o aplicație de voting online, „VOMPI” (Voice of Modern People), care ar putea fi folosită chiar și la nivelul alegerilor parlamentare sau prezindețiale.

Citește și Aur și argint pentru România la Olimpiada Balcanică de Informatică pentru Juniori

 

„Am identificat o problemă a societăţii româneşti legată de votul din diaspora şi am considerat că este nevoie de un astfel de sistem de vot care să ajute alegătorii să voteze de acasă. O persoană care are dreptul să voteze, în ziua votului va primi coduri de securitate de la administratorul sistemului, se va identifica şi va putea vota. Este o securitate asigurată pe trei nivele. Am vrut prin această aplicaţie să înlocuim mersul la secţia de votare şi statul la coadă, cu statul acasă la calculator şi votarea printr-un click”, a spus Daniel Pop, elev în clasa a XI-a.

Mentorul echipei de la „Tiberiu Popovici”, Robert Kovacs, a afirmat că „VOMPI” ar putea fi extinsă, astfel încât să fie dezvoltată şi o aplicaţie pe telefonul mobil care să folosească senzorul cititor de amprente care să permită exercitarea votului. „S-ar putea introduce în fiecare secţie de votare câte un laptop, i s-ar scana amprenta alegătorului, care ar introduce datele, CNP-ul, şi ar vota printr-o apăsare de deget”, a spus Kovacs.

Traversarea în siguranță a străzii de către nevăzători

„SureStep”, aplicația clasată pe locul III, a fost creată de elevi de la Liceul Teoretic „Nicolae Bălcescu” din Cluj.   Acestea are rolul de a ajuta persoanele nevăzătoare să identifice cu ajutorul unui GPS trecerile de pietoni din oraș pentru a putea traversa în siguranță strada.

„O persoană nevăzătoare are probleme la traversarea străzii, neştiind exact unde sunt trecerile de pietoni. Noi am creat această aplicaţie pentru a-i ajuta să găsească, cu ajutorul GPS-ului, mult mai uşor trecerile de pietoni din oraş, iar beneficiarii vor primi o notificare audio pe telefonul mobil când se află în preajma acestora. Vom lua legătura cu asociaţiile de nevăzători cărora le vom explica cum funcţionează aplicaţia noastră”, a subliniat Andrei Muntean, elev în clasa a X-a.

Elevii intenționează să extindă aplicația şi pentru indentificarea staţiilor de transport în comun sau a pasajelor subterane pietonale.

În cadrul programului „Descoperă-ţi pasiunea în IT” au participat 20 de echipe de elevi de liceu din judeţul Cluj.

Sursă foto: www.hetras.wordpress.com

un comentariu

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here