Droguri și violență în jurul școlilor din România

1
elevi-romani-droguri-ana

Val de infracţiuni în apropierea şcolilor. Sute de furturi, tâlhării, distrugeri, dar şi infracţiuni rutiere au avut loc într-o singură săptămână în preajma unităţilor de învăţământ sau în incinta lor, declară poliţiştii. Elevii spun că nu se simt în siguranţă, mai ales seara, după terminarea orelor. Tot ei propun mai multă pază în zona şcolilor.

Într-o singura săptămână poliţiştii au sesizat aproape 300 de infracţiuni ce au fost comise atât în şcoli dar şi în apropierea unităţilor de învăţământ. Nu este însă de mirare pentru că din totalul de peste 1.100 de şcoli, aproape 10% nu au asigurată paza.

Săptămâna trecută, în plină zi, în faţa unei şcoli din Timiş, mai mulţi tineri s-au luat la bătaie, iar la un moment dat unul dintre ei a scos un cuţit. Trecătorii au sunat la 112 însă până la sosirea poliţiştilor, scandalagiii au fugit.

Poliția ar trebui să stea mai mult în perimetrul școlilor, facultăților

În urmă cu doar câteva luni, în Arad, un dealer de droguri le vindea elevilor substanţele interzise chiar în curtea şcolii. Doi adolescenţi de 15 şi 16 ani au ajuns la spital după ce li s-a făcut rău. Studiile arată că tinerii încep să consume droguri chiar înainte să-şi fi făcut buletinul.

Citește și Depresia la copii: cum o identificăm și ce efecte poate produce

Bogdan Gheorghe, medic Agenția Națională Antidrog: Vârsta de debut în consumul de droguri a tinerilor de 16 ani a fost făcuta la 13 ani sau chiar mai devreme. Consumul de droguri afectează dezvoltarea normală a sistemului nervos central. De cele mai multe ori apar afecțiuni psihiatrice ireversibile. Printre principalii factori care favorizează consumul de droguri la 16 ani este dorința de a se afilia la grupuri noi de prieteni, anturajul, dorința de a experimenta lucruri noi, dorinta de a fi cool, de a ieși în evidență. Între drogurile consumate de tineri sunt canabisul, etnobotanicele dar și substanțele de tip inhalant.

La nivelul municipiului București drogurile sunt mult mai accesibile decât în celelalte județe, iar tinerii au acces mult mai rapid la aceste substanțe. În momentul în care există un tânăr consumator de droguri, în cazul unei școli, există o șansă extrem de mare ca el să identifice și alți colegi care să fie posibili consumatori și să se întâmple și astfel de lucruri, printre care distribuția de droguri în școală.

Părinţii trăiesc între timp cu teama de a-şi trimite copiii în alte oraşe la studii.

Reporter: V-a fost teama să vă lăsați fata la școală în București?
Părinte: Cam da… E prima dată acum, e prima dată când vine și ea, e singură. Nu mai e niciun loc sigur. Ți-e frică să ieși și la poartă. Nu mai e siguranță nicăieri.

Dan Octavian, polițist: Polițiștii au desfășurat peste 2.000 de activități preventive în școli și în apropierea lor. În urma lor au rezultat 275 de infracțiuni.

Poliţia le recomandă elevilor şi studenţilor ca pe drumul spre școală să nu intre în conflict cu alte persoane.

un comentariu

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here