Dezvoltarea învățământului profesional-dual, în dezbatere publică până pe 29 octombrie

0
proiectul-profesional-dual

Ministerul Educaţiei lansează în dezbatere publică proiectul de modificare a Legii Educaţiei Naţionale privind dezvoltarea învățământului profesional-dual în perioada în perioada 19-29 octombrie.

Documentul pus în dezbatere a fost elaborat de experți din Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice (MENCS) și Centrul Naţional pentru Dezvoltarea Învăţământului Profesional şi Tehnic (CNIDPT) în urma consultărilor din grupul interministerial, dar și cu reprezentanți ai mediului de afaceri.

Concluziile consultărilor din grupul interministerial au reliefat necesitatea introducerii programelor de formare în sistem dual, care ar însemna asumarea de către operatorii economici a responsabilității pentru pregătirea practică a elevilor.

Reprentanți ai mediului de afaceri, în Consiliul de administrație al școlilor

De asemenea, acest lucru ar presupune și asigurarea prezenței reprezentanților operatorilor economici în Consiliul de administraţie al unităţii de învăţământ, flexibilizarea duratei programelor de formare profesională și adaptarea curricullumului la nevoile pieței muncii locale și regionale.

Citește și Mircea Dumitru: „Să manifestăm în fapte, și nu doar în vorbe, angajamentul politic necesar pentru a susține educația”

Companiile colaboratoare ar beneficia de facilități fiscale

Nu în ultimul rând, costurile formării în stagiile de practică ar trebui împărțite între operatorul economic şi stat prin deduceri fiscale acordate companiilor, se mai menționează în cadrul proiectului.

Aceste modificările legislative vor permite, spun reprezentanții ministerului, reconfigurarea învățământului profesional prin soluțiile identificate și asumate.

Formarea profesională în învățământul profesional-dual combină educația primită într-o unitate de învățământ cu învățarea la locul de muncă în cadrul unei companii.

Opiniile şi sugestiile pe tema modificărilor propuse în acest proiect pot fi trimise la adresa de e-mail consultare-dual@tvet.ro. Proiectul poate fi consultat aici.

Sursă foto: www.festo.com

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here