Dezvață-ți copilul să mai vorbească urât

0

Comunicarea nerespectuoasă este o problemă pentru mulți copii și părinți. Ne întrebăm cum se poate ca cel pe care îl iubim și ocrotim să se transforme și să vorbească urât? Ei bine, aceasta este o parte previzibilă a copilăriei.

Uneori copiii imită frații mai mari, vecinii, colegii sau chiar figurile din desenele animate, ce ajung să modeleze limbajul și atitudinea copilului nostru.

Cu siguranță avem nevoie să ne învățăm copiii cum să relaționeze cu respect și bunătate și cum să-și exprime emoțiile intense, fără a-i răni pe ceilalți.

Următoarele sugestii îți pot fi de folos:

  1. Menține-ți calmul! Spune-ți cuvinte de încurajare: „Se întâmplă pentru că nu e capabil să-și gestioneze singur trăirile, nu pentru că vrea să mă enerveze!”. Atunci când copilul vorbește nepotrivit cu noi, ne simțim trădați și aproape automat se declanșează starea de furie. Avem posibilitatea să-i învățăm pe copiii noștri să fie respectuoși, prin tratarea lor cu respect. În primă fază, e important să ne concentrăm asupra stării noastre. Dacă predomină furia, vom ajunge să creștem și mai mult tensiunea.

  1. Oferă-i posibilitatea de a reformula cererea: „Aud că ceva te deranjează! Ai putea să formulezi altfel ceea ce ai spus înainte?”. O alternativă realistă este să îi prezentăm noi înșine un exemplu pozitiv: „Dacă folosești cuvinte amabile, poți să primești mai repede ajutorul meu!”. În acest mod, oferim copilului posibilitatea de a reflecta și de a alege să se exprime într-un mod politicos.

  1. Modalitatea în care vom răspunde copilului va influența modul lui de comunicare. Râsul sau reacțiile de furie intense nu vor contribui la eliminarea limbajului nerespectuos. Copiii vor învăța repede ce încărcătură emoțională au anumite cuvinte și nu vor ezita să le folosească. Să prezentăm copilului modalități eficiente prin care poate obține atenția noastră, dar și termeni acceptabili pentru a-și exprima furia.

  1. Ajută-ți copilul să-și înțeleagă propriile sentimente, oferind un răspuns empatic: „Știu că e greu să pleci de la locul de joacă atunci când te distrezi atât de bine! Eu încerc să vorbesc politicos cu tine și îmi doresc acest lucru și de la tine! Putem să o luăm de la capăt?”.

  1. Este ușor să te lași captiv în schimbul de replici dominat de furie, frustrare și emoții negative. În loc să răspundem cu aceeași monedă la orice critică sau vorbă urâtă, pe care copilul o aruncă spre noi, să încercăm să ne oprim: „Aș vrea să te ascult, dar tu vorbești prea repede! Aud cuvinte care mă întristează. Hai să ne calmăm, să înțeleg ce încerci să-mi spui!”.

  1. Deseori, copiii care vorbesc urât sunt plini de tensiune emoțională, se simt vulnerabili și fără apărare. Se folosesc de acest tip de comunicare pentru a ne atrage atenția, pentru a compensa starea pe care o simt. Să încercăm să identificăm problema cu care se confruntă copilul și să încercăm să găsim soluții de rezolvare. Apoi să abordăm tema limbajului.

  1. Pune capăt luptei pentru putere. De multe ori, cei mici se simt neputincioși într-o lume a adulților. Copiii ajung să utilizeze un limbaj nerespectuos drept armă în lupta pentru putere. Explică-i copilului semnificația cuvintelor nepotrivite, dar și a modului în care îi influențează pe cei din jur. Copiii își dau seama de efectul utilizării lor și ne testează limitele sau reacțiile.

  1. În febra momentului, nu îi putem învăța nimic. Când copilul s-a liniștit, putem discuta: „Mi-aș dori să ne gândim la un alt mod de a te exprima”. Explică-i cum te face să te simți când îl auzi că vorbește nerespectuos. Nu-l critica, păstrează accentul pe modul în care te-au afectat cuvintele lui. În aceste momente are loc schimbarea.

Scris de Adriana Ternar – psiholog si psihoterapeut pentru Jucării Vorbărețe

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here