Dependența de ecrane similară cu dependența de droguri

1

Telefonul, tableta sau laptopul au ajuns un fel de prelungiri digitale ale fiecăruia dintre noi. Totuși acest comportament ne poate îmbolnăvi după ce ajungem la starea de dependenţă. Un studiu recent a arătat că dependența de telefoane nu este cu mult diferită de cea de droguri.

O serie de specialiști s-au gândit deja cum să ne luptăm însă cu dependența de telefoane, laptopuri sau tablete?

Dependența de ecrane declanșează aceleași reacții în creier care ne fac să ne simțim bine, potrivit studiilor. Atunci când folosim dispozitivele electronice sau când consumăm anumite substanțe, creierul reacționează eliberând dopamină, un produs chimic care ne face să simțim plăcere și recompensă. Explicația o avem, ce facem însă pentru a coexista sănătos cu inteligența.

Răspuns al specialiștilor în 5 pași – dar e nevoie de voință

Pasul unu spune: observați-vă comportamentul! De câte ori pe zi ridicați telefonul mobil fără să aveți cu adevărat nevoie să verificați ceva? De câte ori deschideți o nouă fereastră în browserul de internet? O să constatați, cu surprindere, că faceți aceste lucru din automatism. Și așa vă pierdeți cu orele în realitatea virtuală care va condamnă la sedentarism, probleme ale creierului, de vedere și așa mai departe. Deci, primul pas, observați-vă comportamentul.

Vezi și Salvaţi Copiii cere combaterea dependenţei de jocuri de noroc la minori

Pasul numărul 2, nu folosiți telefonul mobil în mișcare. Folosirea dispozitivelor noastre în timp ce suntem în mișcare – mersul pe jos de la o întâlnire la alta, să ducem un copil la școală sau să luăm autobuzul – ne împiedică să fim mai implicați în viața noastră. Asa că, incercați să puneți totul pe -mute – cât timp aveți ceva, altceva de făcut.

Și așa ajungem la pasul 3 – Pauzele tehnice. Încercați să petreceți mai puțin timp privind ecranele dumneavoastre prin pauze de 10 sau 15 minute, este recomandarea doctorului Adam Gazzaley, profesor de neuroștiinte la Universitatea din California, citat de New Yotk Times.

Pasul numărul 4 – vor exista momente de slăbiciune. Așa că spuneti partenerului de viață, unui prieten, că vreti să reduceti dependența de ecrane. Astfel încât el sa vă ajute când voința slăbește. Să vă reamintească de ce faceți asta și care sunt beneficiile.

Ultimul pas este de fapt linia de finish. Câștigați respectând pașii anteriori relația sănătoasă cu tehnologia. Care nu poate fi alta decât dumneavoastră având controlul asupra situației.

un comentariu

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here