Demers PEDAGOTECA: Soluția pentru deschiderea școlilor. Cum se poate lupta împotriva SARS COV 2 la interior

4

PEDAGOTECA a pornit un demers jurnalistic și tehnic menit a găsi soluții pentru desfășurarea cursurilor în școli, în condiții de siguranță. Pentru că oricât de bine pus la punct ar fi sistemul online, specialiștii în educație au demonstrat că nu poate genera performanță pe termen lung. Experiența din acest an arată că există în continuare blocaje tehnice mari, unii copii neavând acces la resurse, iar cei care au se concentrează cu greu, sunt lipsiți de motivație și nu au acea presiune constructivă, care să-i scoată din starea de confort pentru a acumula informație în mod eficient. Rezultate bune în educație pot fi frunizate deocamdată doar de școala în sistem clasic.

Așadar, PEDAGOTECA a decis să sprijine orice idee, orice demers care poate îmbunătăți siguranța desfășurării orelor în clase. Am identificat până în prezent trei metode, care pot crește nivelul de siguranță în școli, pe lângă purtatul măștilor, dezinfectarea permanentă a mânilor și montarea vizierelor.

Chiar dacă demersul poate fi considerat unul comercial, ne asumăm acest fapt pentru că dorim să promovăm orice idee care poate aduce un plus de siguranță în școli, pentru ca acestea să poată fi deschise. Considerăm că cel mai important este să identificăm soluții pe care populația să le accepte doar în cunoștință de cauză, iar autoritățile să acționeze.

Soluția identificată de PEDAGOTECA

În urma investigațiilor și documentării temeinice propunem următorul sistem format din 3 componente:

VENTILAȚIE PERMANENTĂ – PURIFICARE ACTIVĂ A AERULUI – IGIENIZARE COMPLETĂ.

Cele 3 componente pot funcționa continuu, complementar, pe baza unor dispozitive tehnice care există deja pe piață și care au fost testate cu succes în lupta cu virusului SARS-COV2.

VENTILAȚIE PERMANENTĂ

Se poate realiza cu ajutorul sistemelor de ventilație cu recuperare de căldură, special concepute pentru sălile de clasă. Pe lângă aportul permanent de aer curat în sălile de clasă, un astfel de sistem recuperează căldura din interior și  încălzește cu aceasta fluxul de aer introdus. Deci, pe lângă ventilație, asigură și o economie importantă de energie, mai ales că multe școli sunt dotate cu centrale energofage care funcționează pe gaz. Unul dintre producătorii de astfel de sisteme este ATREA, care susține că are două tipuri de echipamente care pot fi montate în școli.

„O astfel de centrală se poate monta în spatele clasei, tip dulap, fără a fi necesară instalarea de tubulatură. Asigură în permanență aer proaspăt și cald, fiind silențioasă. Mai există și o variantă cu un cost optimizat, dar care presupune instalarea unei centrale de aer pe fiecare etaj, cu tubulatură. Acest sistem are și avantajul dotării cu senzori de dioxid de carbon, care reglează fluxul de aer proaspăt introdus în școală”, precizează Dorin Șalamac, reprezentantul ATREA în România.

Până în prezent în Oradea, București, Miecurea Ciuc s-a implementat acest sistem la mai multe școli, licee și chiar grădinițe. „Știm cu toții că uneori, mai ales pe timpul iernii, atmosfera într-o sală de curs este irespirabilă din cauza dioxidului de carbon și umidității crescute. Chiar dinaintea pandemiei am echipat multe instituții cu astfel de echipamente. Administratorii instituțiilor au înțeles care sunt beneficiile acestor sisteme atât pentru sănătatea copiilor, eficiența orelor de curs, dar și pentru economia de energie pe care o realizează”, mai explică Dorin Șalamac.

Pe site-ul producătorului pot fi găsite mai multe informații despre aceste sisteme, montaj, precum și prețuri. Doar orientativ, reprezentantul producătorului a menționat pentru PEDAGOTECA că prețul pentru un echipament centralizat cu tubulatură, inclusiv montaj, ar ajunge undeva la 2000 de euro pentru o sala de clasă. De la momentul semnării contractului, dispozitivul poate fi dat în funcționare în aproximativ patru săptămâni.

PURIFICARE ACTIVĂ A AERULUI

Una dintre cele mai eficiente metode de purificare a aerului la interior este tehnologia PlasmaclusterIon, inventată de japonezi încă de acum 20 de ani. Această tehnologie este implementată pe aparatele de purificare a aerului SHARP, care emit în același timp în aer ioni pozitivi și negativi, purificarea realizându-se activ, în incintă, și nu în interiorul aparatului.

În urmă cu o lună, producătorul japonez a anunțat o premieră la nivel mondial. În urma testelor realizate în laboratoarele Univeristății din Nagasaki, s-a demonstrat că această tehnologie inactivează virusul SARS-COV2 din aer. În funcție de suprafața incintei, sunt configurate mai multe modele, cel mai performant fiind cel conceput pentru 62 metri pătrați, care are o densitate de 25.000 ioni pe metru cub. Costul unui astfel de aparat este de aproximativ 650 de euro, pentru o sală de clasă fiind suficiente două astfel de aparate sau chiar unul, în funcție de suprafață. Informatii suplimentare despre acest dispozitiv și despre tehnologia PlasmaclusterIon pot fi găsite aici.

„Am avut chiar recent cereri pentru astfel de aparate de la părinți care au înțeles beneficiile acestei tehnologii. Au strâns bani, le-au cumparat pe persoană fizică și apoi le-au donat pentru școală. Pe lângă eficiența în inactivarea coronavirusului, aparatul distruge și alte virusuri, bacterii, fungi, mucegai”, explică reprezentantul magazinului online care comercializează astfel de echipamente.

IGIENIZAREA COMPLETĂ

Igienizarea completă a sălii de clasă se poate face la sfârșitul orelor, după ce au plecat toți copiii. Procesul de igienizare se poate realiza de orice persoană din echipa tehnică a școlii, în doar 5 minute, cu ajutorul unui aparat cu nebulizare de tip Cube, care este produs în România.

Soluția biocidă folosită pentru igienizare este apa oxigentă, care nu este nocivă pentru sănătate. „Substanța ajunge practic pe fiecare milimetru din suprafața clasei distrugând complet orice virus activ. Prețul pentru un astfel de aparat din gama M, eficient pentru încăpere cu un volum de până la 2500 metri cubi ajunge la 6000 de euro. Practic, cu un astfel de aparat pot fi igienizate complet zece săli de clasă în aproximativ o oră. Deci investiția pentru o sală de clasă este de 600 euro. A fost conceput și un echipament în gama economică de 3000 euro, însă timpul pentru igienizarea completă doar a unei săli de clasă poate ajunge la 30 de minute, cu un astfel de aparat”, explică Eduard Trandafir reprezentantul producătorului de nebulizatoare Cube. Pe site-ul reprezentantului pot fi găsite toate detaliile privind tehnologia Cube, modelele și prețurile aferente.

Pe lângă prețul aparatului mai există un cost cu substanța biocidă care poate ajunge la aproximativ 20 lei/zi pe o igienizare completă pentru o sală de clasă.

În concluzie, fiecare dintre soluțiile descrise pot fi implementate separat sau împreună, într-o școală. Ce ar trebui reținut este că investiția pentru 1 sală de clasă se compune din următoarele elemente:

  1. sistem de ventilație cu recuperare de căldură: aproximativ 2000 euro
  2. purificator de aer cu PlasmaclusterIon: aproximativ 650 euro
  3. nebulizator: aproximativ 600 euro

Poate să pară un cost mare, dacă se ia în considerare toată clădirea, însă implementarea unor astfel de sisteme este cu adevărat o investiție în viitorul copiiilor noștri. În sănătate și educație.

4 comentarii

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here