Cursuri în scenariu hibrid la Politehnica București

3

Anul universitar 2020-2021 va începe la Universitatea Politehnica din Bucureşti în data de 5 octombrie, cel mai probabil în sistem hibrid, în sensul că studenţii vor face cursuri şi o parte din seminarii online, iar laboratoarele şi proiectele – cu prezenţă, a declarat sâmbătă rectorul instituţiei de învăţământ superior, Mihnea Costoiu.

 

„Universitatea a luat, pentru începutul anului universitar 2020-2021, o serie întreagă de măsuri, în primul rând pentru a asigura platformele informatice de foarte bună calitate la dispoziţia studenţilor, astfel încât aceştia să poată avea acces la cursurile, seminariile, laboratoarele universităţii indiferent de situaţia epidemiologică în care se află Bucureştiul sau într-o situaţie specială a universităţii. În principiu, în conformitate cu Ordinul de ministru, decizia finală cu privire la începutul anului universitar se adoptă de către Senatul universităţii, cu o săptămână înainte de începerea anului. Vom avea această informaţie în săptămâna începând din 1 octombrie, ţinând cont de faptul că noi am decis, la nivelul Politehnicii, că anul universitar va începe pe 5 octombrie”, a afirmat Costoiu.

El a precizat că, în urma discuţiilor avute la nivelul universităţii şi ţinând cont de faptul că Bucureştiul este în zonă galbenă în această perioadă, cel mai probabil scenariu pe care se va merge va fi cel hibrid, astfel încât studenţii să fie prezenţi în universitate pentru activitatea didactică la laboratoare şi respectiv proiecte şi să aibă acces la cursuri prin platformele universităţii şi la o parte din seminarii online.

Costoiu a spus că „probabil” prima lună a primului semestru va fi una de acumulare de cunoştinţe, astfel încât studenţii şi profesorii „nu vor fi expuşi”.

Politehnica a ieșit din epoca doamnei PSD Ecaterina Andronescu

Rectorul Politehnicii Bucureşti a afirmat că numărul de studenţi cazaţi în camerele de cămine va fi redus în contextul pandemiei cu coronavirus.

„Propunerea noastră este de a începe în regim hibrid. Senatul universităţii este cel care va decide cu o săptămână înainte. Am propus Senatului şi deschiderea căminelor odată cu deschiderea anului universitar, adică pe 5 octombrie, reducând numărul de studenţi în cameră – prioritate având studenţii anului I, studenţii din familii dezavantajate, cu probleme sociale, precum şi studenţii care nu au avut acces la platformele universităţii anul trecut, locuind în zone izolate, fără internet sau neavând infrastructura necesară, universitatea punând la dispoziţia studenţilor, în campusul universităţii, infrastructura necesară pentru a învăţa. În principiu vor fi cazaţi doi în cameră. Noi am cerut Direcţiei de Sănătate Publică, dându-le toate datele tehnice ale universităţii pentru că avem camere mai mari, avem camere mai mici, camere care să respecte metri cubi de aer pe care Ministerul Sănătăţii precizează pentru studenţi. Teoretic, am putea să cazăm mai mult de doi studenţi în cameră, dar prima propunere a noastră este de a menţine doi studenţi în cameră, urmând ca MS şi DSP să ne precizeze dacă putem creşte numărul în siguranţă”, a mai arătat rectorul UPB.

Potrivit acestuia, la nivelul instituţiei de învăţământ superior au fost luate mai multe măsuri în contextul pandemiei cu noul coronavirus precum achiziţionarea de dezinfectanţi, cursuri de instruire pentru cadrele didactice, dezvoltarea şi upgradarea platformelor online.

Bani de la UE: 18,5 milioane de euro pentru fructe, legume și lapte în școlile românești

„O serie amplă de măsuri a fost luată. Am achiziţionat ce este necesar pentru asigurarea dezinfectării spaţiilor universităţii. Chiar dacă o spun cu părere de rău, Ministerul Educaţiei nu a sprijinit deloc în condiţiile în care ordinul celor doi miniştri care priveşte măsurile sanitare a fost publicat foarte târziu şi aflăm cu suprindere că, după ce acesta a fost publicat în urmă cu două săptămâni, acum se lucrează la modificarea Ordinului de ministru care tocmai a fost publicat. Suntem într-o situaţie nu foarte fericită din acest punct de vedere, dar, cu datele pe care le avem, universitatea s-a pregătit intens”. a afirmat Costoiu.

El a menţionat că în această perioadă se vor desfăşura noile cursuri de instruire pentru cadre didactice privind folosirea platformelor universităţii.

„Am lucrat în această perioadă să dezvoltăm, să upgradăm platformele pe care le-am folosit şi în semestrul trecut şi vom continua să facem acest lucru, precum şi vor urma o serie întreagă de instruiri cu studenţii anului I în mod special astfel încât aceştia să poată să aibă o intrare cât mai bună în universitate şi să reducem abandonul şcolar, care este prezent în special la anul I nu doar în universitatea noastră, ci în general”, a explicat Mihnea Costoiu.

Clase fără virusuri cu Purificator Sharp

3 comentarii

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here