Cresc salariile profesorilor!

0

Se măresc salariile în învățământ și sănătate! Ce au hotărât Comisiile de buget, finanțe și de muncă.

Deputații din Comisiile de buget, finanțe și de muncă au adoptat, luni, mai multe amendamente la Ordonanța 20/2016 referitoare la salarizarea din sectorul bugetar, care prevăd creșterea salariilor mai multor categorii de personal, informează Agerpres.

Citiți și Noutățile anului școlar 2016 – 2017

Ministrul Muncii, Dragoș Pîslaru susține că aplicarea amendamentelor va avea un impact bugetar estimat la 3-4 miliarde de lei.

„Vor fi între 3 și 4 miliarde de lei în plus cu ceea ce ați făcut dumneavoastră astăzi, de la 1 decembrie 2016. Este vorba de 3-4 miliarde de lei peste cele 2,6 miliarde de lei care este impactul Ordonanței 20. (…) Asta duce la 5-6 miliarde lei creștere masă salarială decisă în anul acesta. Față de 57 miliarde masă salarială, crește practic toată masa salarială din sistem cu încă 5-6 miliarde, numai într-un act. (…) Ca să știm cum stăm și, evident, un premiu Nobel pentru cel care o să facă deficitul pe zona asta”, le-a spus Pîslaru deputaților din comisii.

Deputații din cele două comisii au aprobat un amendament referitor la sistemul sanitar care prevede că, „începând cu 1 decembrie 2016, sporurile și alte drepturi salariale specifice activității se vor calcula prin raportare la salariul de bază”.

Un alt amendament adoptat prevede că, „începând cu data de 1 ianuarie 2017, salariile de bază ale personalului din învățământ existente în plată la data de 31 decembrie 2016 se majorează în medie cu 15%, conform normelor metodologice elaborate de Ministerul Educației și aprobate prin Hotărâre de Guvern, în termen de 45 de zile de la intrarea în vigoare a legii de aprobare a ordonanței”.

Cresc și salariile asistenților sociali

De asemenea, angajaților din sistemul de asistență socială li se vor mări salariile în medie de 15%, potrivit unui alt amendament adoptat luni.

Deputații Comisiei de muncă și buget au aprobat și un amendament ce prevede creșterea cu 25% a cuantumului brut al salariilor de bază/ soldelor funcției de de bază/salariilor funcției de bază/indemnizațiilor de încadrare de care beneficiază personalul din aparatul propriu al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, față de nivelul acordat pentru august 2016. Majorarea salariilor va începe de la 1 decembrie 2017.

Tot de la 1 decembrie anul viitor salarizarea personalului din cadrul Caselor de Asigurări de Sănătate Județene, a Municipiului București și din cadrul Casei Asigurărilor de Sănătate a Apărării, Ordinii Publice, Siguranței Naționale și Autorității Judecătorești se va stabili de la nivelul de 85 % din salariile stabilite la nivel central pentru personalul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, pe baza unei metodologii aprobate prin ordin al președintelui CNAS.

Amendamentele au fost adoptate în lipsa deputaților liberali care au părăsit ședința. Discuțiile vor fi continuate marți dimineața. De asemenea, Comisia juridică urmează să se pronunțe.

Sursa: evz.ro

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here