Coeficientul de inteligenţă este la un nivel mai redus faţă de cel din anii ’70

5

Cercetătorii de la Ragnar Frisch Centre for Economic Research din Norvegia au descoperit că scorul general al IQ-ului a scăzut în ultimele decenii. În lucrarea publicată recent în Proceedings of the National Academy of Sciences, Bernt Bratsberg şi Ole Rogeberg descriu rezultatele la care au ajuns şi oferă unele explicaţii posibile pentru descoperiri.

Studiile anterioare au relevat că inteligența oamenilor a crescut în prima jumătate a secolului trecut, tipar numit „efectul Flynn” de către specialiști. Aceștia au încercat să explice fenomenul prin multiple teorii, precum sistemul de sănătate adecvat, alimentația corectă, educația, acești factori putând ajuta oamenii să devină mai inteligenți.

În prezent, cercetătorii norvegieni afirmă că tiparul a luat sfârșit, iar coeficientul de inteligență e în scădere.

Studiul realizat de aceștia a constat în analizarea rezultatelor testelor IQ, susținute de bărbați tineri care au intrat în serviciul militar obligatoriu al Norvegiei în perioada 1970 – 2009. În total, au fost luate în considerare 730.000 de rezultate. Concluzia cercetătorilor a fost uimitoare – scorurile au scăzut cu 7 puncte în medie per generație.

Citește și România a obținut 5 medalii la Olimpiada Internațională de Fizică 2018

Specialiștii au constatat, de asemenea, că există anumite diferențe între grupurile familiale, subliniind că declinul poate fi cauzat și de factorii de mediu. În plus, schimbările stilului de viață, schimbările din sistemul de educație sau faptul că, în prezent, copiii citesc mai puțin și își petrec mult timp în fața calculatorului, pot reprezenta și ele cauze ale fenomenului.  

Rezultate similare au fost obținute și de alți cercetători. O echipă britanică a constatat că IQ-ul a scăzut cu 2,5 – 4,3 puncte în fiecare deceniu de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial. Anul trecut, o altă echipă de cercetători americani a descoperit că oamenii care au crescut consumând mai mult pește aveau, în medie, un IQ mai mare și, de asemenea, dormeau mai bine, ajungând la concluzia că peștele reprezintă un alt factor implicat în dezvoltarea IQ-ului.

5 comentarii

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here