Cluj: S-a înființat institutul pentru studierea vieţii în condiţii extreme

Viaţa în condiţii extreme: de la domeniul biospeologie, până la formele de viaţă de pe fundul oceanelor și apoi spre spaţiul cosmic

0
univeristatea-babes-bolayai

Universitatea “Babeş-Bolyai” (UBB) din Cluj-Napoca a anunţat că a înfiinţat Institutul “Emil G. Racoviţă” pentru studierea vieţii în condiţii extreme şi a conferit egida UBB noii fundaţii dedicate savantului român.

“Universitatea Babeş-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca va avea un institut pentru studierea vieţii în condiţii extreme care va purta numele lui Emil Racoviţă. Consiliul de Administraţie al UBB a aprobat, la propunerea rectorului Universităţii, înfiinţarea şi demararea procedurilor pentru organizarea Institutului ‘Emil G. Racoviţă’ pentru studierea/cercetarea vieţii în condiţii extreme”, se arată într-un comunicat transmis de UBB.

Primul institut de biospeologie din lume a fost înfiinţat în anul 1920 la Universitatea Regele Ferdinand I din Cluj, unde savantul Emil Racoviţă a deţinut şi funcţia de rector în perioada 1929-1930.

Institutul de Speologie din Cluj, fondat de Emil Racoviţă, aniversează duminică 100 de ani

“În an centenar dedicat Institutului, UBB îşi pune în practică, prin acest demers, valorile instituţionale, Tradiţie şi Excelenţă. Institutul extinde în modernitate linia inovativă a savantului Emil Racoviţă, studiind viaţa în condiţii extreme, extinzând domeniul de la biospeologie la formele de viaţă de pe fundul oceanelor până la spaţiul cosmic. Institutul este gândit să se coordoneze academic cu alte institute internaţionale de prestigiu din domeniu, dar, în logica cooperării colegiale şi a concentrării de resurse, strâns coordonat cu alte unităţi din ţară, care continuă linia de cercetare a savantului”, declară rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David.

Potrivit sursei citate, Consiliul de Administraţie a aprobat şi oferirea egidei UBB pentru noua Fundaţie pentru ştiinţă şi explorarea mediilor extreme Emil Racoviţă, create de moştenitorii acestuia şi de un grup de oameni de ştiinţă care continuă linia de cercetare a savantului.

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here