Cifra de școlarizare cu 3.400 de locuri mai multe în clasa a IX-a, față de anul trecut

2
Cifra de școlarizare cu 3.400 de locuri mai multe în clasa a IX-a, față de anul 2022-2023, se află pe ordinea de zi a ședinței de Guvern. Conform proiectului de Hotărâre de Guvern, pentru anul școlar viitor sunt alocate 134.000 de locuri pentru clasa a IX-a, învățământ cu frecvență zi.

Conform notei de fundamentare, proiectul vizează modificarea cifrelor aferente unor niveluri și forme de învățământ prin realocarea acestora în vederea suplimentării cifrei de școlarizare la învățământul liceal cu frecvență zi, cu 3.400 locuri și cu 100 locuri la învățământul profesional pentru stagiile de pregătire practică.

Edupedu.ro a scris că numărul locurilor la școlile postliceale de poliție, jandarmi și pompieri va fi dublat, pentru anul școlar 2023-2024, față de anul trecut.

Citește și: Calendar înscriere la grădiniță și creșă 2023: Grupa mijlocie devine obligatorie

Este propusă diminuarea cifrelor de școlarizare pe anumite niveluri / forme de învățământ, deoarece s-a constatat o scădere a numărului de elevi care solicită școlarizarea:

  • „diminuarea cu 1.500 de locuri la învățământul liceal pentru clasa a IX-a, cu frecvență seral și cu frecvență redusă deoarece se constată o scădere a numărului de elevi care solicită școlarizarea la aceste forme de învățământ;
  • diminuarea cu 2.000 de locuri la învățământul primar, având în vedere faptul că din centralizarea solicitărilor inspectoratelor școlare rezultă o scădere. Această scădere se datorează faptului că grupa mare a devenit obligatorie.”

În vară, 1.216 elevi care au terminat gimnaziul și au dat Evaluarea Națională au rămas fără un loc la liceu în București, după prima repartizare computerizată. Șeful Inspectoratului București, Vlad Drînceanu, a declarat atunci pentru Edupedu.ro că a găsit planul de școlarizare gata făcut.

Referitor la învățământul superior, „Ministerul Educației propune, pentru anul universitar 2023-2024, o cifră totală de școlarizare acoperită de un număr de 63.472 de locuri/ granturi de studii pentru licență, din care 1.472 locuri/ granturi de studii pentru instituțiile de învățământ universitar militar, care se vor repartiza, în condițiile respectării capacității de școlarizare, prin ordin al ministrului educației”, conform notei de fundamentare.

Citește mai multe detalii pe Edupedu.ro 

2 comentarii

  1. […] Cifra de școlarizare cu 3.400 de locuri mai multe în clasa a IX-a, față de anul 2022-2023, se află pe ordinea de zi a ședinței de Guvern. Conform proiectului de Hotărâre de Guvern, pentru anul școlar viitor sunt alocate 134.000 de locuri pentru clasa a IX-a,… Cititi mai multe aici: Cifra de școlarizare cu 3.400 de locuri mai multe în clasa a IX-a, față de anul trecut […]

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here