Chimiștii Petru Poni și Radu Cernătescu, omagiați la Iași

0

Petru Poni este considerat fondatorul şcolii româneşti de chimie, iar Radu Cernătescu i-a călcat pe urme bunicului său celebru. Cele două mari personalităţi ale României sunt omagiate la Iaşi la muzeul care le poartă numele.

Instituţia de cultură a împlinit 29 de ani de când a fost dată spre vizitare publicului. Cu această ocazie au fost organizate mai multe evenimente, în mediul online, pentru că memoria celor doi mari savanţi să fie evocată.

Iaşiul a avut dintotdeauna mari personalităţi în ştiinţă şi cultură. Unele mai cunoscute, altele mai puţin, dar toate cu realizări remarcabile. Doi chimişti de talie internaţională Petru Poni şi Radu Cernătescu sunt omagiaţi în aceste zile în cadrul muzeului care le poartă numele.

Vezi și Petrache Poenaru: inginer, pedagog și inventator

Petru Poni a pus bazele chimiei ieşene, iar Radu Cernătescu a dezvoltat chimia românească studiind toate ramurile cunoscute şi descoperind aspecte noi. Petru Poni este considerat fondatorul şcolii româneşti de chimie. Lui îi datorăm apariţia primelor manuale de chimie generală şi de fizică şi tot el s-a ocupat pentru prima dată de studiul chimic al petrolului românesc.

Poate puţini ştiu că pe o stradă dintr-o zonă cunoscută a Iaşilor, la umbra copacilor bătrâni stă aşezată casa în care Petru Poni a locuit, a creat, a studiat şi a purtat conversaţii cu mari celebrităţi ale vremii.

În Muzeul “Poni-Cernătescu” descoperim parte din istoria românească. Pe biroul la care îşi petrecea mult timp Petru Poni citind sau jucând şah cu unii dintre elevii săi, cum ar fi Racoviţă, Iorga sau Antipa, astăzi descoperim obiecte ce îi poartă amprenta.

Junimiştii aveau casele aproape de locuinţa lui Petru Poni, iar Mihai Eminescu, Vasile Pogor, Nicolae Gane sau Veronica Micle veneau adeseori aici, la seratele organizate. Însă, unul dintre cele mai spectaculoase locuri este la subsolul locuinței unde este o expoziţie cu minerale amenajată sub forma unei mine.

cuart diamantos Maramureș

Muzeul “Poni-Cernătescu”, parte a Muzeului Științei și Tehnicii „Ștefan Procopiu” din cadrul Complexului Muzeal Național „Moldova” din Iași, a împlinit 29 de ani de când are această destinaţie.

Cele trei decenii de exisenţă a muzeului au fost marcaţi prin evocări, în mediul online, ale unor personalități cu importante contribuții la dezvoltarea științei și învățământului din România: academicienii Petru Poni, Petru Bogdan și Cristofor Simionescu.

Vezi și Casoteca.ro – magazin

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here