Centrul pentru cultura şi civilizaţia gustului, unic în România, în Cetatea Oradea

0

Centrul pentru cultura şi civilizaţia gustului, unic în România, a fost inaugurat joi seară în Cetatea Oradea.

Potrivit conferenţiarului universitar Dorin Popa, iniţiatorul şi organizatorul acestui proiect, centrul cuprinde trei aspecte: crama cetăţii – cu vinuri alese, cămara cetăţii – cu bunătăţi din Bihor, bunuri de la micii producători şi restaurantul.

“Am pornit de la ideea că omul asociază orice bucurie din viaţa sa sau orice eveniment important cu un meniu, care, din păcate, de multe ori a ajuns într-o zonă – să zic – derizorie. Or, noi considerăm că meniul are o foarte mare importanţă, atât sanogenă, cât şi fiziologică, dar şi spirituală. Vrem să readucem consumatorul, în general, şi mai ales comunitatea bihoreană într-o relaţie benefică cu ei înşişi, cu fiziologicul, cu senzorialul şi, în cele din urmă, de fapt, cu spiritualul”, a declarat, și a consemnat AGERPRES, Dorin Popa.

Acesta a precizat că vor fi multe poveşti: povestea pâinii – cu degustări, a apei cu somelieri de apă, a cafelei, a berii, a vinului şi asocierea cu meniul adecvat şi multe altele.

 

 

“Din punct de vedere al calităţii, vrem să învăţăm tot ce înseamnă calitate şi valoare. Plecând de la o triadă: pâinea, vinul şi untdelemnul. Sunt cele trei elemente antice, creştine, care evocă trupul şi sângele, respectiv uleiul de măsline care a luminat prima dată noaptea”, a precizat Popa.

Citește și Biserica Ortodoxă Română învinsă în instanță de un profesor

Întâlnirile vor avea loc o dată pe săptămână, fiind invitaţi specialişti cu experienţă în fiecare domeniu, inclusiv producători locali de alimente sănătoase şi gustoase. În cămara cetăţii au fost expuse deja mai multe produse alese, borcănele cu dulceţuri ecologice, paste cu trufe, specialităţi, numărul lor urmând să crească cu alte produse autohtone.

Conferenţiarul Dorin Popa, care este şi un reputat oenolog, este cel care a înfiinţat la Oradea şi primul Centru de Cultură şi Civilizaţie a Vinului din Europa de Est, care funcţionează din anul 2010. Este primul centru de acest gen din ţară şi unicul la nivel naţional, cu o activitate complexă. Situat pe strada Roman Ciorogariu la nr. 49, prin oenoteca Millesime sunt organizate cursuri, expoziţii şi evenimente ce pun în prim-plan cultura, tradiţia, accesoriile, ritualul, chiar şi moda vinului.

Sunt consiliaţi pasionaţii care îşi creează colecţii personale, sunt angrenaţi în concursuri de vinuri şi îndrumaţi producătorii din judeţ pentru branduire, pentru strategia de piaţă şi se practică turismul vitivinicol în diferite zone ale ţării. Asociaţia înfiinţată în cadrul centrului are 120 de membri, printre care unii de onoare precum Mugur Isărescu, Ion Caramitru, Dan Puric, Horaţiu Mălăele ori George Mihăiţă.

Spaţiul Centrului pentru cultura şi civilizaţia gustului este amenajat într-una dintre galeriile Cetăţii Oradea, monument istoric şi arhitectonic de categoria A, de valoare naţională excepţională, reabilitată de Primăria Oradea cu fonduri europene. La intrare, doi măslini uriaşi îşi întâmpină oaspeţii, unul de o sută de ani şi altul mai tânăr, de vreo 60 de ani, iar în interior, vizitatorii pot vedea alţi doi măslini mai mici, lângă care se pot aşeza.

Prin găzduirea Centrului pentru cultura şi civilizaţia gustului, organizatorii acestuia şi-au manifestat încrederea că vor contribui nu numai la menirea anunţată în numele său, dar şi la atragerea unui număr mare de turişti interesaţi de domeniul gastronomic.

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here