Inspectoratul Școlar Județean Bihor a publicat Caietul de observații zilnice asupra copilului și Condica de evidență a activității didactice pentru nivelul preșcolar.
Anul școlar 2024-2025 a început luni, 9 septembrie, iar primul modul de cursuri se desfășoară până pe 25 octombrie, moment în care toți elevii și copiii de grădiniță vor intra în prima vacanță, care durează o săptămână.
Caietul de observații zilnice și condica de evidență a activității didactice pentru Educatoare
„Caietul de observații zilnice asupra copilului este un instrument de lucru care vine în sprijinul educatoarelor/profesorilor pentru învățământul preșcolar, în activitatea de cunoaștere, evaluare și reflecție asupra dezvoltării individuale a copiilor cuprinși într-o grupă”, se arată în document.
Conform sursei citate anterior, educatoarele trebuie să consemneze următoarele observații despre copil:
- Modul în care acționează cu obiectele: cum le manipulează, dacă inventează noi moduri de a le folosi, dacă explorează materialele din toate Centrele, dacă utilizează o varietate de materiale sau preferă doar anumite obiecte.
- Modul de interacțiune cu ceilalți: relațiile cu educatori, copii sau alți adulți, comunicarea verbală și nonverbală, inițiativa în comunicare, capacitatea de autocontrol, exprimarea și înțelegerea emoțiilor.
- Relațiile în cadrul grupului: dacă se joacă cu colegii, ce roluri preferă, cu cine preferă să se joace, dacă inițiază jocuri și ce tipuri de jocuri inițiază.
Înregistrările factuale
Pentru o consemnare riguroasă este propusă una din cele trei tehnici de înregistrare a datelor, și anume înregistrările factuale. Înregistrările factuale sunt rezumate ale unor evenimente care cuprind informații despre:
- Ce s-a întâmplat
- Când s-a întâmplat
- Unde s-a întâmplat
- Care a fost stimulul care a declanșat interesul pentru o anume activitate
- Care au fost reacțiile copilului (dialogurile,calitatea comportamentului)
- Cum s-a încheiat acțiunea
Fișă de date personale copil
Vezi caietul de observații de pe Edupedu.ro