Bookfest – de miercuri până duminică! Peste 400 de evenimente: dezbateri, ateliere de copii, lansări de carte

2

Salonul Internaţional de Carte Bookfest debutează miercuri, pe parcursul celor cinci zile de desfăşurare multe dintre evenimentele târgului fiind organizate în tandem cu Japonia, invitatul de onoare al celei de-a XV-a ediţii a evenimentului.

Deschiderea oficială a salonului va avea loc de la ora 12,00, la Scena Arena, fiind aşteptaţi să participe, alături de organizatori, ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu, şi ambasadorul Japoniei în România, Hiroshi Ueda.

Potrivit Asociaţiei Editorilor din România (AER), organizatorul salonului, la această ediţie, lipsită de restricţiile din ultimii doi ani, vor fi prezenţi peste 200 de participanţi cu standuri proprii, care vor propune peste 400 de evenimente, de la lansări de carte şi dezbateri până la proiecţii cinematografice şi evenimente interactive pentru copii.

Evenimente pentru copii de 1iunie

Evenimentele pentru copii vor fi vedetele primei zile a Bookfest, 1 iunie, când se serbează şi Ziua Internaţională a Copilului, Bookfest Junior având un stand special, Colţul de lectură Bookfest Junior amenajat de Jysk, destinat evenimentelor pentru copii pregătite de editurile participante.

Editurile le-au pregătit acestora noi titluri şi colecţii, întâlniri cu autori şi ilustratori, o mulţime de ateliere de desenat, de lectură creativă, expoziţii de picturi şi desene, spectacole de balet şi recitaluri. Nu în ultimul rând, prin evenimentele organizate special pentru copii de către Ambasada Japoniei, vor descoperi un univers şi o cultură cu totul şi cu totul fascinante.

De altfel, o parte dintre evenimentele ediţiei 2022 a Bookfest vor fi consacrate culturii şi civilizaţiei nipone, editurile anunţând lansări de carte, întâlniri cu scriitori japonezi sau dezbateri consacrate Ţării Soarelui Răsare.

Atelier de lectură și dezbatere

Printre acestea figurează miercuri, în chiar prima zi a Bookfest, un atelier de lectură & dezbatere, organizat de Polirom Junior, în cadrul căruia printre noutăţile editoriale care vor fi prezentate se va număra şi volumul „Strania bibliotecă”, semnat de Haruki Murakami.

Totodată, filosoful şi ideologul de expresie franceză Akira Mizubayashi va fi, joi, protagonistul evenimentelor organizate de Humanitas, consacrate lansării romanului „Inimă frântă”, în aceeaşi zi, la Scena Arena fiind programat un dialog cu Francesc Miralles, iar vineri, de la ora 18,00, la Scena Arena va fi lansată cartea lui Teru Miyamoto, „Vis de primăvară”, iar de la ora 18,30 – un eveniment dedicat tetralogiei lui Yukio Mishima.

Evenimente dedicare culturii tradiționale japoneze

Alte evenimente dedicate culturii tradiţionale japoneze, precum dansul japonez şi ikebana, benzile desenate, ceremonia ceaiului, informaţiile cu caracter turistic şi de călătorie în Ţara Soarelui Răsare, dar şi întâlniri consacrate operei marilor maeştrii ai literaturii japoneze – Osamu Dazai, Yasunari Kawabata, prezentarea unor cărţi despre Japonia, precum IKIGAI, de Francesc Miralles, o carte despre modul de viaţă japonez şi o prelegere despre legătura dintre Zen şi ceremonia ceaiului, ori standul dedicat copiilor – sunt tot atâtea manifestări organizate de invitatul de onoare al ediţiei.

Odată cu ediţia 2022, organizatorii Bookfest şi-au propus ca salonul să fie şi un spaţiu al dezbaterilor pe teme actuale, care nu mai sunt direct legate de anumite cărţi, miercuri, de la ora 14,00 fiind programată, la Scena Agora, dezbaterea „Ce ne facem cu România ne-educată?”, la care sunt invitaţi să participe Doru Căstăian, Emilia Şercan şi Valeriu Nicolae. Dezbaterea va fi moderată de Lidia Bodea, vicepreşedinte AER.

Dezbateri

Vineri, de la ora 17,00, la Scena Arca, este organizată o dezbatere dedicată problematicii istoriei şi geopoliticii, axată cu precădere pe Rusia, moderată de Gabriel Liiceanu, cu tema „De la Diavolul în istorie la Sfânta Rusie”. Vor vorbi: Hari Bucur-Marcu, Ioan Stanomir, Sorin Ioniţă şi Gabriel Diaconu.

În aceeaşi serie a Dezbaterilor Bookfest, sâmbătă, de la ora 14,00, la scena Arca va avea loc evenimentul „S.O.S. Sănătatea copiilor: ghid pentru părinţi”, moderată de Lidia Bodea, vicepreşedinte AER. Printre invitaţi se numără: psihologul Mircea Dragu, doctorul pediatru Mihai Gafencu, preşedinte Salvaţi Copiii România, şi doctorul psihiatru Eugen Hriscu.

La fel ca la toate ediţiile Bookfest, intrarea publicului va fi liberă atât în cadrul Salonului de Carte, cât şi la toate evenimentele şi proiectele interactive programate pe durata acestuia.

Program:

Programul de vizitare va fi: 10,00 – 20,00 pentru zilele de miercuri, joi şi duminică (1, 2 şi 5 iunie), respectiv 10,00 – 21,00, pentru zilele de vineri şi sâmbătă (3 şi 4 iunie). Programul complet şi actualizat al evenimentelor va fi afişat pe pagina www.bookfest.ro.

La ediţia anterioară a Salonului Internaţional de Carte Bookfest (Bucureşti, 29 mai – 2 iunie 2019) au fost prezenţi peste 150 de expozanţi.

Invitatul de onoare al acestei ediţii a fost Marea Britanie. La ediţiile internaţionale din anii anteriori, ţările invitate au fost: Spania, Ungaria, Franţa, ţările de limbă germană (Germania, Austria, Elveţia), Polonia, Republica Cehă, Israel, Suedia şi Statele Unite ale Americii.

Salonul Internaţional de Carte Bookfest este organizat de Asociaţia Editorilor din România, sub egida Federaţiei Editorilor din România, cu sprijinul Ministerului Culturii şi al Ambasadei Japoniei din Bucureşti. Bookfest are ediţii locale în Timişoara, Cluj-Napoca, Târgu Mureş, Braşov şi o altă ediţie internaţională la Chişinău.

2 comentarii

  1. […] Salonul Internaţional de Carte Bookfest debutează miercuri, pe parcursul celor cinci zile de desfăşurare multe dintre evenimentele târgului fiind organizate în tandem cu Japonia, invitatul de onoare al celei de-a XV-a ediţii a evenimentului. Deschiderea oficială a salonului va avea loc de la ora 12,00,… Cititi mai multe aici: Bookfest – de miercuri până duminică! Peste 400 de evenimente: dezbateri, ateliere de copii, la… […]

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here