Bibliotecile universitare întârzie acordarea accesului gratuit studenților

1
Foto: monitorulcj.ro

La începutul acestui an, Parlamentul a adoptat o lege prin care studenții universităților de stat vor avea acces gratuit la bibliotecile central-universitare, scrie Culturaladubă.ro. În realitate, studenții, aflați acum în plină sesiune, sunt nevoiți să plătească în continuare accesul la bibliotecă și la fel o vor face și în sesiunea de examene din luna mai.

Cu excepția Bucureștiului, toate bibliotecile central-universitare din țară amână aplicarea legii, folosindu-se de un articol din Legea Educației care le permite să facă asta.

Potrivit legislației, o bibliotecă centrală universitară are ca principali utilizatori studenții, cadrele didactice și cercetătorii din învățământul superior. România are patru astfel de biblioteci: București, Cluj-Napoca, Timișoara și Iași.

Vezi și Legea prin care studenţii vor avea acces gratuit la toate bibliotecile universitare, promulgată

De ani buni, cele patru BCU-uri din România percep studenților taxe de eliberare și vizare a permiselor de acces, stabilite la nivel intern:

București: eliberare de permis 25 de lei, vizare anuală 10 lei;
Cluj: eliberare de permis 40 de lei, vizare anuală 10 lei;
Timișoara: eliberare de permis 30 de lei, vizare anuală 10 lei
Iași: eliberare permis 35 de lei, vizare anuală 35 de lei

Legea educației naționale(LEN) le permite bibliotecilor central-universitare să amâne aplicarea prevederii până la 1 octombrie 2022.

Vezi și Libris a donat 7.890 de cărţi pentru 80 de şcoli, în cadrul ediţiei a treia a proiectului CarteTeca

 

 

 

Sursa: edupedu.ro

un comentariu

  1. […] La începutul acestui an, Parlamentul a adoptat o lege prin care studenții universităților de stat vor avea acces gratuit la bibliotecile central-universitare, scrie Culturaladubă.ro. În realitate, studenții, aflați acum în plină sesiune, sunt nevoiți să plătească în continuare accesul la bibliotecă și la fel o… Cititi mai multe aici: Bibliotecile universitare întârzie acordarea accesului gratuit studenților […]

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here