Autovehicule de colecţie din perioada 1947-1989, expuse în parcarea Muzeului Naţional de Artă Contemporană

0
Foto: news.ro

Expoziţia „Socialistele Oraşului” de la Muzeul Naţional de Artă Contemporană (MNAC) prezintă, între 30 septembrie – 4 octombrie, autovehicule reprezentative pentru perioada 1947-1989, atât din punct de vedere tehnic, cât şi istorico-politic, o poveste în trei acte despre oameni şi maşinile lor din Bucureştiul perioadei socialiste.

Expoziţia urmăreşte prezentarea fenomenului automobilistic în epoca comunistă, inaugurată cu venirea tancurile sovietice în 1944 (şi plecate în 1958), aşa cum s-a desfăşurat, cronologic, în trei perioade distincte şi cu particularităţile fiecăreia: Stalinismul (1947-1965), Destalinizarea – democratizarea automobilului (1965-1980), Naţional Comunismul Ceauşist (1980-1989).

Evenimentul, găzduit timp de patru zile la MNAC, este organizat de Retromobil Club România. Expoziţia va spune o poveste în trei acte despre oameni şi maşinile lor din Bucureştiul perioadei socialiste: „Privilegiaţii”, „Statul” şi „Cetăţenii Republicii”.

Vezi și Legitimație europeană de student, în format digital, integrată într-o nouă aplicație Erasmus+ lansată de Comisia Europeană

Potrivit MNAC, selecţia de autovehicule va putea fi vizitată în parcarea Muzeului, dar va avea şi inserţii surpriză în interiorul muzeului, în cadrul unor expoziţii din cadrul sezonului actual.

Foto: stiripesurse.ro

În weekendul 2-3 octombrie vor fi organizate tururi ghidate ce vor fi anunţate pe pagina de Facebook a Muzeului, precum şi pe cea a organizatorului Retromobil Club România.

Editura MNAC are în colecţie o publicaţie „reper” pentru istoria vizualităţii contemporane din România, marcând astfel borna istorică a 30 de ani de la evenimentele lui decembrie 1989. Albumul 2019 este un „inventar” de artă omagială cu reproduceri de lucrări din colecţia muzeului, colecţie moştenită în mare parte pe cale instituţională, de la vechile structuri comuniste de propagandă culturală.

 

 

 

 

 

 

Sursa: news.ro

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here