AI, aliatul studenților: Jumătate dintre aplicanții pentru burse în SUA și-au redactat eseurile cu inteligență artificială
Will Geiger, cofondator și director executiv al Scholarships360, o platformă online dedicată studenților care aplică pentru burse, a declarat pentru The Hechinger Report că echipa sa a dezvoltat GPTZero, un software capabil să detecteze utilizarea Inteligenței Artificiale (IA) în redactarea eseurilor.
Decizia a fost luată după ce, odată cu lansarea ChatGPT în 2022, specialiștii platformei au observat că stilul de exprimare al aplicanților nu părea autentic. Geiger a explicat că multe eseuri conțineau aceleași exemple și formulări, inclusiv expresii neobișnuite pentru tinerii de 18-19 ani.
GPTZero a analizat aproximativ 1.000 de eseuri încărcate pe platformă pentru o bursă, iar rezultatele au indicat că 42% dintre acestea ar fi fost redactate cu ajutorul IA, conform sursei citate.
Geiger a explicat că eseul de aplicare reprezintă pentru tineri o oportunitate de a arăta comisiei de admitere cine sunt ei ca oameni, lucru pe care IA nu-l poate face.
Vezi și: ChatGPT ar putea susține un examen la medicină din Statele Unite
„Eseul este una dintre puținele oportunități din procesul de admitere prin care un student poate comunica direct cu o comisie de admitere. Aceasta oferă o oportunitate foarte bună de a împărtăși cine ești ca persoană și nu cred că un instrument de IA poate face asta”, a susținut directorul executiv al companiei, potrivit sursei precizate.
Dacă nu folosești cuvinte precum «hegemonie» și «parcimonie» în conversațiile cu prietenii tăi, de ce le-ai include într-un eseu pentru facultate? Asta nu te reprezintă. Dacă însă îți place cum sună cuvintele polisilabice și fac parte din stilul tău, atunci folosește-le.”, a declarat Jonah O’Hara, președintele comitetului de admitere al Asociației Naționale a Consilierilor de Admitere la Facultate, citat de The Hechinger Report.
Totuși, programele de detectare a conținutului generat de IA nu sunt întotdeauna precise, potrivit mai multor studii menționate de publicația americană. Din acest motiv, Scholarships360 nu folosește rezultatele acestor programe ca factor decisiv în procesul de selecție. Cu toate acestea, Geiger a explicat că eseurile marcate ca fiind scrise cu IA nu obțin, de obicei, burse, deoarece nu ating nivelul de calitate necesar.
Atât Geiger, cât și O’Hara subliniază că Inteligența Artificială poate avea și beneficii semnificative dacă este utilizată corect. În loc să fie un instrument de trișat, IA ar trebui să îi ajute pe studenți să își îmbunătățească eseurile, corectând greșeli gramaticale, organizând ideile într-o structură clară și formulând argumentele într-un mod coerent și bine articulat.
Sursa: edupedu.ro