În cursul săptămânii trecute, Asociaţia Elevilor din Constanţa (AEC), organizaţia reprezentativă a elevilor din judeţ, solicită Consiliului Local Municipal Constanţa şi primarului Decebal Făgădău, creşterea finanţării educaţiei, în contextul discuţiilor privind adoptarea bugetului local pe anul 2018.
În ultimul timp, în spaţiul public, cazurile de violenţă în mediul şcolar au fost tot mai prezente, culminând cu regretabilul incident de la Şcoala gimnazială nr. 28, unde trei persoane din exterior au intrat în unitatea de învăţământ şi au agresat cu brutalitate un elev.
Cauza principală a acestor incidente este refuzul constant al autorităţilor locale de a asigura paza unităţilor de învăţământ, încălcând flagrant prevederile Legii siguranţei în şcoli nr. 35/2007, care la art. 4 obliga Consiliul Local să aloce bani în vederea creşterii siguranţei acestora şi ale Legii nr. 333/2003, care obligă autorităţile locale să asigure paza instituţiilor subordonate, deci inclusiv a unităţilor şcolare.
AEC solicită public primarului Constanţei şi consilierilor locali să prevadă credite bugetare în acest sens, astfel încât elevilor municipiului Constanţa să nu le mai fie pusă în pericol integritatea fizică atunci când sunt prezenţi la cursuri.
Totodată, reprezentanţii elevilor constănţeni solicită autorităţilor locale creşterea fondului de burse prevăzut pentru anul 2018. În urma demersurilor AEC, anul trecut suma alocată a crescut de la 4 la 8 milioane de lei, cea mai mare de când se acordă burse şcolare în municipiul Constanţa.
Pentru anul în curs, solicită un fond de burse de 14,5 milioane de lei, cu următoarele cuantumuri: bursa de performanţă – 380 lei/lună (20% din salariul minim pe economie); bursa de merit – 95 lei/lună (5% din salariul minim pe economie); bursa de studiu – 285 lei/lună (15% din salariul minim pe economie) şi bursa socială – 380 lei/lună (20% din salariul minim pe economie).
De amintit că bursele şcolare, aşa cum sunt ele definite în criteriile generale de acordare aprobate de Ministerul Educaţiei, au următoarele scopuri – creşterea şi sprijinirea performanţei şcolare (în cazul celei de performanţă şi merit), precum şi facilitarea accesului la educaţie a elevilor proveniţi din medii sociale de risc sau cu o situaţie materială precară (în cazul celei de studiu şi ajutor social).
AEC subliniază public faptul că acordarea burselor fără adaptarea cuantumurilor la condiţiile socio-economice şi nevoile reale ale elevilor este fără rezultat. Spre exemplu, în municipiul Cluj-Napoca bursa de merit este de 90 lei/lună, în Arad 75 lei/lună, iar în Timişoara 70 de lei. Iar ca rezultat a acestei politici de acordare a burselor la cuantumuri care să răspundă nevoilor beneficiarilor, municipiile mai sus amintite se află mereu în topul rezultatelor la examenele naţionale.
„Speram ca aleşii locali să dea dovadă că le pasă de educaţie şi beneficiarii principali ai acesteia. În acest moment, elevii Constanţei au două variante în ceea ce priveşte siguranţa la şcoală – ori vin cu bani de acasă, pentru plata firmelor de pază, fapt ce încalcă principiul gratuităţii învăţământului de stat, consacrat şi garantat de supremaţia articolului 32 din Constituţie, ori acceptă să studieze într-un mediu care le pune în pericol securitatea şi integritatea fizică. Şi acest lucru din cauza refuzului constant al primarului Decebal Făgădău şi a aleşilor locali de a respecta legea şi asigura paza unităţilor de învăţământ.
Evenimente nefericite ca cel de la Şcoala nr. 28 pot degenera în tragedii, iar atunci vinovaţii direcţi vor fi cei care azi îi obligă pe elevii pe elevii constănţeni să înveţe în medii care le pun integritatea fizică în pericol. Argumentul principal al primarului Constanţei pentru refuzul asigurării pazei a fost lipsa fondurilor. În condiţiile actuale, ale unui excedent bugetar de aproximativ 300 de milioane de lei, nu considerăm acest argument decât o teză falsă, lipsită de substanţă, sub paravanul căreia administraţia locală doreşte să se exonereze de obligaţiile ce îi revin„, a declarat Constantin-Alexandru Manda, preşedintele Asociaţiei Elevilor din Constanţa.
Despre Asociația Elevilor din Constanța
Asociaţia Elevilor din Constanţa (AEC) este singura organizaţie de reprezentare a elevilor din judeţul Constanţa, fiind prima asociaţie reprezentativă independentă a elevilor, cu personalitate juridică, apărută în România, fiind înfiinţată în anul 2013 din nevoia de a exista o organizaţie independentă, condusă de elevi, care să reprezinte drepturile şi interesele elevilor. De-a lungul timpului, AEC s-a remarcat ca un actor implicat în sistemul educaţional, la nivel local şi naţional, aducând plus valoare prin rezultatele obţinute pentru elevii din judeţul Constanţa şi din România.
Printre victoriile pe care AEC le-a repurtat, amintim reacodarea dreptului de vot în Consiliul de administraţie pentru reprezentantul elevilor la nivel liceal (2015), obţinerea respectării legii în privinţa acordării reducerii la transportul local în comun şi a burselor şcolare pentru elevii din municipiul Constanţa (2015) şi obţinerea acordării de manuale şcolare gratuite pentru toţi elevii din clasele a XI-a şi a XII-a din România, în urma unei decizii definitive a Curţii de Apel Constanţa (2016).